Hoe oud wordt een goudvis? Leeftijd goudvis

Goudvis
Goudvis

Leeftijd goudvis

Voor veel mensen is de goudvis het eerste huisdier. Lekker makkelijk, in een bak, vijver of nog steeds in zo’n vervelende kleine kom. Goudvissen kun eigenlijk ook overal wel vinden. En wist je dat goudvissen een aardige leeftijd kunnen behalen? Goudvissen kunnen gemakkelijk een leeftijd halen van ruim 20 jaar oud! Er zijn echter wel een heleboel factoren die invloed hebben op de leeftijd van goudvissen. Het is vooral belangrijk dat je de juiste omgeving en verzorgt geeft aan je goudvis. Met een goed onderkomen kunnen ze zo een hoge leeftijd halen.

In deze blog geven we je antwoord op de vraag hoe lang leeft een goudvis? En geven we tips over een goede leefomgeving en en hoe je de levensduur van een goudvis zo hoog mogelijk kan maken.

Hoe oud worden goudvissen?

Best wel jammer om te horen, maar waarschijnlijk worden bij de meeste huishoudens goudvissen niet ouder dan een paar jaar. Dat heeft alles te maken met de verzorging en omstandigheden. Terwijl goudvissen onder goede condities een flinke leeftijd kunnen behalen. Wist je dat goudvissen wel 40 jaar oud kunnen worden? In gevangenschap wordt de leeftijd wat minder hoog. Maar, 20 jaar is zeker geen uitzondering. Dat lukt vooral wanneer je goudvissen in een flinke vijver hebt.

Leeftijd goudvis

 • Goudvissen worden zo’n 15 tot 25 jaar in gevangenschap.
 • Onder heel goede omstandigheden leeft een goudvis wel 40 jaar oud worden.
 • Goudvissen in een vissenkom worden vaak niet oud, vaak niet ouder dan 3 jaar.
 • In een groot aquarium worden goudvissen ouder dan in een kom, een leeftijd van 15 jaar is zeker haalbaar onder goede omstandigheden.
 • Goudvissen worden vaak het oudst in de vijver onder goede omstandigheden.
 • De oudste goudvis ter wereld werd 45 jaar oud.

De oudste goudvis ter wereld

Goldie” werd de oudste goudvis ter wereld en werd 45 jaar oud. De goudvis groeide op bij eigenaar Pauline en Tom Evans, in Engeland. Gewoon in een aquarium! Deze vis werd zelfs op de Japanse televisie uitgezonden, in een film over goudvissen. Heb je ooit zo’n bekende goudvis gezien?

Daarvoor was ‘Tish’ de oudste goudvis ter wereld, Tish werd maar liefst 43 jaar oud. Het grappige aan deze goudvis is dat hij gewonnen is op de kermis. Deze goudvis is trouwens niet groot geworden, slechts 11,5 cm. Dat is niet erg oud voor zo’n oude goudvis!

Daarvoor was ‘Fred’ de oudste goudvis met een leeftijd van 41 jaar. Dat is echter al even geleden, in 1980.

Een ding is in ieder geval zeker, er zijn best wat goudvissen te vinden die ouder dan 40 jaar geworden zijn! En hoeveel goudvissen zullen er geweest zijn waarvan de leeftijd niet goed is bijgehouden?

Hoe hoog wordt de leeftijd van een sluierstaart?

Hoe zit het dan met de leeftijd van een sluierstaarten? Goudvissen behalen een in gevangenschap een leeftijd van zo’n 15 tot 25 jaar. Sluierstaarten doen het net ietsje minder goed met hun leeftijd. Dat heeft ermee te maken dat deze vissen verder zijn doorgekweekt om er zo mooi mogelijk uit te zien. Wij als consumenten willen de staart zo lang en mooi mogelijk, daar spelen kwekers op in. Dat gaat wel wat ten koste van de leeftijd van een sluierstaart. Onder goede omstandigheden kunnen sluierstaart zo’n 15 tot 20 jaar oud worden. Sluierstaarten worden dus ouder dan goudvissen.

Hoe groot kunnen goudvissen worden?

Nu je weet dat goudvissen wel 40 jaar of ouder kunnen worden, vraag je je vast af hoe groot een goudvis kan worden. Geloof ons maar dat dat flink kan zijn! De grootste goudvis ooit gemeten is 47,4 centimeter en komt uit Nederland! Dit is gemeten in 2003, de eigenaar is Joris Gijsbers. Die goudvis staat zelfs in het Guiness Book of Records.

5 reacties op “Hoe oud wordt een goudvis? Leeftijd goudvis

 1. Ik ben verrast dat goudvissen zo oud kunnen worden. Onze goudvis heeft inmiddels ook al een respectabele leeftijd van 24 jaar oud. Hij is inmiddels niet goud meer maar wit. Hij leeft in een gewone viskom en is ongeveer 10 cm.

  Grappig dat de kans bestaat dat hij mij overleefd.

  1. Goudvissen kunnen inderdaad ontzettend oud worden. Wat een bijzonder verhaal dat uw goudvis al 24 jaar oud is! Gaat het nog steeds goed met de goudvis?

   1. We zijn inmiddels weer een paar jaar verder en is onze goudvis alweer 25 jaar bij ons in zijn viskommetje van ongeveer 10 liter. Hij krijgt van mij iedere dag een beetje vissenvoer in de vorm van flakes omdat hij iets anders niet lust.
    Ik verschoon hem ongeveer 1x per 5 weken. Toen wij hem kochten was hij natuurlijk al wat groter dus ik denk dat onze “Blub” zeker 27 jaar oud is.

    Ik denk dat onze Blub de oudst levende goudvis is in een viskom.

 2. Onze goudvis leeft al 23 jaar in een kom en het ziet er naar uit dat hij nog heel veel jaren mee gaat.
  Hij is begonnen als een klein oranje visje met 2 medebewoners. Deze twee medebewoners waren inderdaad binnen een aantal maanden dood. Onze grote vriend was eerst mooi oranje maar is inmiddels al 20 jaar wit van kleur.

  Ik denk dat deze vis best wel bijzonder is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *