Koi show voor de allerkleinste Koi, de Ta agari Koi Show

Je bekijkt nu Koi show voor de allerkleinste Koi, de Ta agari Koi Show
Uitzicht over de Mudponds bij kweker Marujyu

De Ta agari Koi Show wordt jaarlijks gehouden in Mushigame. Aan deze show doen alleen de allerkleinste mee. De Koi die worden ingezet zijn in het eerste levensjaar. Vaak in mei of juni geboren en vervolgens in september worden ze al ingezet voor de eerste show in hun leven: de Ta agari. Het zijn dan ook echt nog maar ukkies, van meestal rond de 15 tot 25 centimeter en ongeveer 3 tot 4 maanden oud. Er is dan ook geen grote Koi te vinden op deze show, wat het ook wel leuk en speciaal maakt.

Vers uit de mudpond

Net uit de mudpond en diezelfde dag nog naar de show
Vers uit de mudpond, diezelfde dag nog naar de show

De show wordt gehouden in Mushigame en wordt georganiseerd door de kwekers in Ojiya en Nagaoka (Niigata). De afgelopen jaren zijn er ongeveer 250 tot 300 Koi door Japanse kwekers en hobbyisten ingezet. In tegenstelling tot andere landen zijn er in Japan redelijk veel hobbyisten welke zelf Koi kweken als hobby. Ook deze hobbyisten zetten Koi in bij de Ta agari Koi Show. De meeste Koi welke worden ingezet op de show zijn diezelfde ochtend nog afgevangen uit de mudpond waarin ze zijn opgegroeid die zomer. Ook voor de kweker is het op dat moment vaak nog een verrassing hoe de jonge Tosai uit de mudpond komen.

Eerste blik op de kweek van collega kwekers

De show is het eerste moment dat kwekers elkaars kweek van het recente jaar kunnen bekijken, wat natuurlijk altijd spannend is. Natuurlijk is het nog moeilijk om te zeggen of het om een goed of minder goed jaar gaat voor de kwekers. Het gaat om hele jonge Koi waarmee nog van alles kan gebeuren in de lange weg die ze hebben te gaan om op te groeien.

Categorieën en variëteiten op de Koi show

NND Kohaku voor Ta agari Koi Show
NND Kohaku voor Ta agari Koi Show

De ingezette Koi worden normaliter onderverdeeld in acht categorieën, op basis van variëteit. De categorieën zijn Kohaku, Sanke, Kohaku en Utsurimono, Ginrin Gosanke, Goshiki en Koromo, Hikarimono, Doitsu Gosanke en Kawarimono. Voor ieder van de categorieën worden de beste Koi vastgesteld. Daarnaast is er natuurlijk ook de belangrijkste titel voor de echte winnaar: de Grand Champion award voor de beste Koi van de show. Buiten deze titel worden er geen andere zogenaamde Major Awards uitgereikt.

Impressie van de ingezette Koi

Een aantal van de Tosai Kohaku welke ingezet zijn door de NND Koi Farm in 2015. Pas ongeveer 3,5 maand oud, en nu al een fraaie bouw en een potentievolle huid. Het Hi (rood) van de Kohaku toont zich zeer zacht, wat een goede indicator is voor de toekomst. Zacht rood geeft vaak aan dat het rood nog vol rek zit, wat belangrijk is als de Koi gaat groeien omdat anders het rood kan breken.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie