Vijverpomp geeft minder water en minder capaciteit

Je bekijkt nu Vijverpomp geeft minder water en minder capaciteit
Vijverpomp geeft minder water

Een vijverpomp die minder water lijkt te geven of zelfs een sterk verminderde waterstroom geeft is geen pretje. Vaak ligt dit aan een verstopping in de rotor of ergens in een leiding of filtersysteem. Bij oudere vijverpompen kan de capaciteit teruglopen en verminderen. In het ergste geval heb je te maken met een defect van een rotor.

Verstopping in de rotor van de vijverpomp

Meest voorkomende reden dat een vijverpomp minder water geeft is een verstopping in de rotor van de vijverpomp zelf. Het gaat dan vaak om algen, blad, kleine takjes of andere objecten die in de rotor verwikkeld zijn geraakt. Ik heb zelfs gevallen meegemaakt waarbij er een stuk vijversubstraat in de rotor van de pomp is geschoten, wat niet meer uit zichzelf vrij komt.

AquaForte DM Vario
AquaForte DM Vario

Probeer eerst de vijverpomp goed schoon te maken

Het beste is om de vijverpomp eerst goed na te kijken en vooral schoon te maken. Daarvoor dien je de kap van de vijverpomp los te maken. Vaak werkt dat door middel van een eenvoudig kliksysteem.

Daarna dien je het pomphuis los te schroeven. Vaak kan dat met een drietal of viertal schroeven. Er kan overigens hierbij niets gebeuren, het gaat puur om een plastic kap die je van de pomp afhaalt. Je kunt nu goed bij de rotor komen, deze reinigen en ontdoen van algen, blad en andere vuil.

Wanneer je de rotor en vijverpomp echt een keer goed wilt reinigen, laat deze dan eerst gedurende een dag in een bak met azijn staan. Kalkresten en alle vuiligheid zal dan veel beter losweken.

Mechanische slijtage bij een oudere vijverpomp

Mechanisch kan er iets mis zijn met de vijverpomp waardoor deze minder water verpompt. Een vijverpomp slijt natuurlijk hierdoor, waardoor de kracht en capaciteit kan afnemen. Het is normaal dat vijverpompen die ouder worden minder water gaan geven door slijtage.

Defect aan de rotor

Het kan zijn dat het schoepenrad of rotor los is gekomen van de as die door het magnetisch gedeelte in beweging wordt gebracht. De beweging wordt hierdoor niet goed overgebracht van de as op het rotor, waardoor de capaciteit flink afneemt. Bij vijverpompen die hier last van hebben gaat dit vaak gepaard met een ratelend geluid en fors capaciteit verlies.

Water verpompen met teveel opvoerhoogte

Heb je de vijverpomp recent verplaatst naar een ander punt in de vijver of is het filtersysteem op een andere plaatst gezet? Misschien heb je te maken met meer opvoerhoogte, een langer of dunner stuk vijverslang? Dit zijn allemaal factoren die de hoeveelheid waterverplaatsing beïnvloeden. Hoe hoger de opvoerhoogte, hoe minder water de vijverpomp zal verplaatsen. Veel pompen verliezen bij 1,5 tot 2 meter hoogte al ongeveer 50% van de maximale capaciteit.

Minder water? Controleer ook de rest van je vijver en filters

Nog steeds het probleem niet gevonden waardoor je vijverpomp minder water lijkt te geven? Controleer dan ook eens goed alle leidingen en filtersystemen die in verbinding staan op verstoppingen en opstopping. Een vijverpomp is vaak niet krachtig genoeg om dergelijke verstoppingen zelf weg te persen. Daar hebben ze simpelweg onvoldoende druk voor. De boosdoener is vaak opgepropte algen of verstopte roosters in filtersystemen.

Bespaar flink: neem een energiezuinige vijverpomp

Heb je een oudere vijverpomp? Dan kun je soms tot ruim 50% aan energiekosten besparen wanneer je kiest voor een energiezuinige vijverpomp. Bekijk ons overzicht meest energiezuinige vijverpompen.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie