Baby Koi snel laten groeien: opkweken van baby Koi

Je bekijkt nu Baby Koi snel laten groeien: opkweken van baby Koi
Baby Koi Showa Senbetsu

Baby Koi wil je snel laten groeien onder de beste omstandigheden. Met minimale uitval en met de kans om een zo groot mogelijk aantal voorspoedig te laten opgroeien. Daar komt wel wat bij kijken, je moet dan denken aan de juiste temperatuur, het liefste toch wel wat verwarmen en de juiste voeding per levensfase. Van net uit het ei, tot volwaardige baby Koi die de vijver in kunnen. Onder baby Koi verstaan we Koi die pas geboren zijn en in de eerste maanden opgekweekt worden, vaak in een aparte bak. Bijvoorbeeld nadat jouw Koi gepaaid hebben en je het kuit bewaard hebt om zelf baby Koi op te kweken en snel te laten opgroeien.

Baby Koi Sanke voedertijd, 5 weken oud
Baby Koi Sanke voedertijd, 5 weken oud

Waar kun je baby Koi het beste in opkweken?

Baby Koi kun je het beste opkweken in een afgesloten systeem zoals een quarantainebak, opgroeibak of zelfs in een aquarium is het goed mogelijk. Het belangrijkste is dat het een bak is waar je afgezonderd van je volwassen Koi je baby Koi kunt laten opgroeien. Het dient ook een systeem te zijn wat op zichzelf draait met een eigen pomp en filtersysteem.

Baby Koi opkweken in een aquarium

Ook in een aquarium lukt het om baby Koi op te groeien, het is dan wel belangrijk dat het aquarium voldoende groot is. 100 liter is de absolute ondergrens. Het is belangrijk om te beseffen dat er meer werk aan een aquarium zal zitten dan aan een grotere bak om de waterkwaliteit op orde te houden. Regelmatig verversen is hier zeer belangrijk. Zelf heb ik een aantal jaren geleden baby Koi opgekweekt in het aquarium wat voorspoedig is verlopen. Ik gebruikte een pompje dat 600 liter water per uur verplaatst (deze Sicce Micra-plus). Geplaatst in een vijvermandje met daar omheen een stuk vliegendeur. Super fijnmazig zodat ik zeker wist dat kleine baby Koitjes er niet doorheen gezogen werden.

Filtering en waterkwaliteit op orde houden

Het belangrijkste onderdeel tijdens de opkweek is om de kwaliteit van het water zo goed mogelijk op orde te houden. Je ontkomt er niet aan om water te verpompen door een biologisch filter. Als je een stabiel systeem wilt hebben moet je niet voor een klein aquarium filter kiezen, je gaat echt wel iets groters nodig hebben voor die gigantische visbezetting. Stel je hebt 200 baby Koi die in één week 0,5 cm groeien, dat is al 1 meter vis aan groei wat je erbij krijgt in slechts één week tijd.

Filteren, filteren en nog eens filteren dus! Zelf gebruik ik een zelfgemaakt filter wat de helft van de inhoud heeft van het aquarium. Voor het grootste gedeelte gevuld met Japanse matten, de rest met Siporax.

Bij welke temperatuur kun je baby Koi het beste opkweken

De ideale temperatuur om baby Koi op te kweken ligt boven de 20 graden. In Japan heb ik mij bij de Marudo Koi Farm laten vertellen dat dit best 26 graden mag zijn voor optimale groei. Het is belangrijk om de temperatuur zo stabiel mogelijk te houden. Het liefste gebruik je een verwarmingselement om de temperatuur constant op 24 tot 26 graden te houden. Je gaat daar echt profijt van hebben en zal merken dat je de baby Koi sneller kunt opkweken. De Smart Heaters van Superfish zijn daar handig voor, voordelig en doen wat ze moeten doen. Qua stroomverbruik valt dit alles mee, aangezien het in de zomer is slaat de heater niet constant door aan.

Baby Koi opgroeien
Baby Koi opgroeien

Tijdens het opkweken regelmatig water verversen

Zorg dat je tijdens het opkweken van jouw baby Koi regelmatig water ververst. Zelf laat ik het liefste de kraan druppelend open staan zodat er continu verversing plaatsvindt. Ik probeer dan af te stemmen dat ik niet meer dan 5 tot 10% water per dag toevoeg. Wat ik doe is het waterpeil gewoon iets laten zakken, dit vult dan gedurende de dag en nacht langzaam weer tot de rand aan toe vol. Vervolgens laat je er weer een gedeelte uit lopen, enzovoorts. Je hebt hierdoor de minste schommelingen qua waterwaarden en temperatuur in je kweekbak.

Welk voer geef je aan baby Koi?

Voor optimale groei kun je het beste een voer gebruiken wat goed afgestemd is op de behoefte van kleine baby Koi.

Daphnia of watervlooien voeren aan baby Koi

In de eerste levensfase heb ik gevoerd met levende voeding. Voornamelijk daphnia (watervlooien) zelf gekweek in bakken met water. In de mudponds waar kwekers in Japan Koibroed in opgroeien gaat dit op precies dezelfde wijze. Ze zorgen voor groen water en zweefalgen in de mudponds, daar leeft zoöplankton op, waar vervolgens weer fijn organisme op af komt. Watervlooien zijn er daar één van en zijn perfecte voeding voor kleine babykoi. Dit kun je eigenlijk blijven voeren vanaf klein tot groot. Daphnia kun je ook in diepvriesvariant kopen bij aquaria of dierenspeciaalzaken. 100 tot 200 gram kost gemiddeld zo’n € 2 tot 3 euro.

Hikari Plankton als baby Koi voeding

Hikari Plankton voer
Hikari Plankton voer

Direct uit verpakking kun je ook Hikari Plankton voeren. Dit voer is een zeer fijne korrel, bijna poeder, speciaal bedoelt voor jongbroed. Dit voer bestaat uit drie varianten, geschikt voor verschillende levensfasen, je hebt de Hikari Plankton Early, Middle en Late.

  • Early is geschikt in de eerste twee weken.
  • Middle is geschikt vanaf 10 mm, deze korrel is perfect om te voeren wanneer de Koi net een paar weekjes oud zijn.
  • Late kan prima gebruikt worden vanaf dat de baby Koi zo’n 2,5 tot 3 cm zijn.

Fijngestampt eiwitrijk korrelvoer

Een alternatief op watervlooien of Hikari Plankton is fijngestampt korrelvoer. Het beste kun je een groeivoer pakken zoals Saki Hikari Growth wat je fijn maalt. Hier ben ik zelf geen voorstander van wanneer de baby Koi nog erg klein zijn. Het nadeel hiervan is dat in de eerste weken de baby Koi het voer erg traag opeten. Je loopt daardoor een groot risico dat een deel van het tot stof gemalen korrelvoer naar de bodem zinkt en daar gaat rotten. Datzelfde gebeurt overigens met fijngemalen eigeel. Ook daar ben ik dan ook geen grote voorstander van in de eerste weken.

Baby Koi korrelvoer wanneer groter dan 3 cm

Als het goed is groeien je Koi lekker door. Een keurig groeitempo is wanneer je babykoi na ongeveer 6 weken allemaal boven de 2,5 cm zijn. Vaak zitten er dan ook al wat grotere baby Koi tussen die al richting de 4 of zelfs 5 cm gaan. Vanaf nu kun je prima beginnen met zeer fijn korrelvoer zoals Takazumi Junior. Dat voer is enorm rijk aan eiwitten met maar liefst 63%. Wel kun je het beste blijven combineren met het voer wat je vandaag de dag geeft, bijvoorbeeld Hikari Plankton Late, je weet dan zeker dat ook de kleinste Koi nog voer binnenkrijgen.

Moet je baby Koi ook selecteren?

Wanneer je een goede kweek hebt kan het zomaar zijn dat je duizenden kleine baby Koi hebt. Het is dan noodzakelijk om te selecteren of zoals ze dat in Japan noemen ‘Senbetsu’ uit te voeren.

Baby Koi Showa Senbetsu
Baby Koi Showa Senbetsu

Waarom selecteren? Dat is heel simpel, er is simpelweg niet genoeg ruimte om alle baby Koi op te laten groeien tot volwaardige Koi. Plus er is gewoon een gigantisch groot deel wat niet zo bijzonder is. Je wil dus de ruimte zo optimaal mogelijk benutten voor je beste Koi. In Japan vindt de eerste selectie (Senbetsu) al plaats na slechts 4 weken bij de meeste variëteiten. Dat is nog redelijk vroeg, waardoor je er ook voor kunt kiezen om nog twee weken langer te wachten. De visjes zijn dan een stuk groter waardoor ook het patroon beter te herkennen is.

Baby Koi Sanke Senbetsu, 6 weken oud
Baby Koi Sanke Senbetsu, 6 weken oud

Wanneer kunnen baby Koi in de vijver?

Worden je Koi wat groter, dan ga je ook meer ruimte nodig hebben. Misschien kun je een deel verkopen of weggeven aan andere Koi hobbyisten? Hoe dan ook zal er een deel zijn wat je zelf wilt houden. Je kunt baby Koi al vrij vroeg in de vijver zetten. Zijn ze zo’n 6 cm is het prima om er een aantal in de vijver uit te zetten. Eerder kan overigens ook, maar groei in de vijver gaat een stuk trager. Zeker wanneer het lastig is om ze goed bij te voeren. Wil je maximale groei uit je baby Koi halen, dan kun je ze beter in een kweekbak houden gedurende de winter en pas het jaar erna uitzetten in de vijver.

Zelf Koi kweken?

Lees dan snel verder over Koi kweken stappen en informatie

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 28 reacties

  1. Stef

    Hallo!

    Vanaf wanneer dien je het filter aan te zetten. Ik heb een biologisch filter er boven hangen (3 kamer)? De koi zitten nu deels nog in eitjes en deels zijn ze al uitgekomen (nu circa 2 dagen oud). Op de ene website lees ik dat je pas na 20 dagen het filter aan moet zetten en hierboven lijkt er te staan dat er direct gebruik gemaakt van wordt.

    Alvast dank!

    1. Aboutkoi

      Hoe eerder je het filter gebruikt, hoe beter dat natuurlijk is voor de waterkwaliteit. Het probleem is echter dat je geen stroming wil creëren. Het liefste wil je gewoon stilstaand water hanteren, waardoor de visjes rustig kunnen bewegen. Een heel licht pompje (aquariumpompje) in wat goed afgeschermd is met gaas is een optie. Het beste kun je het water zo ver mogelijk bovenaan de bak wegzuigen. Een alternatief is druppelsgewijs verversen, zo verdun je het water en de afvalstoffen eigenlijk. Als het een bak is met een flinke inhoud is wat langer wachten geen probleem. Ik zou wel aanraden regelmatig te verversen, zeker wanneer je voer gaat geven.

  2. Stef

    Dank voor je snelle reactie!

    Ik heb een 600l bak met een Oase Aquamax 2000 pomp welke op de bodem staat met een panty over de vijverpomp. De bak is voor 50cm gevuld met water (120x100x60 cm). Voor mij telt waterkwaliteit wel zwaar mee, maar ik wil ook weer niet de visjes door de vijverpomp jagen. Ik De pomp ligt op de bodem, dus gelukkig is dat wat jullie ook adviseren. Het gefilterde water komt in de bak retour middels een buisuitlaat die 10cm onder water zit. Is dat handig? Ik kan de buis namelijk ook schuin zetten, dan stroomt het ‘op’ het water in plaats van in het water. Er is wel wat stroming, maar naar mijn gevoel valt dit wel mee. Alleen is de stroming van de vijverpomp naar het filter wat lastiger in te schatten.

    Verder verwarm ik de bak met een verwarmingselement (500w) op 20 graden. Bak staat in de garage welke redelijk goed geïsoleerd is (vanochtend vroeg was het daar 17 graden – garage is radiator vrij). Verder liggen er nu 2 bruisstenen in voor de beluchting. Dit is de eerste keer dat ik zelf koi probeer te kweken :).

    Als jullie nog tips hebben: die zijn meer dan welkom 🙂

    1. Aboutkoi

      Met een bak van 600 liter moet het met waterkwaliteit normaal wel goed komen. Dat is ruim voldoende water voor de eerste weken en een stuk beter dan een klein aquarium. Dat voordeel heb je alvast.

      Wanneer je de inlaat schuin plaatst, stroomt het water dan vanuit de buis naar boven? Zodat het als het ware overloopt en er haast geen stroming meer gecreëerd wordt? Dat zou mijn inziens wel goed zijn, zolang de stroming verminderd is het zinvol, anders laten zoals deze nu bevestigd is.

      De stroming van de vijverpomp naar je filter is lastig in te schatten. Misschien zou je eventueel een klein kogelkraantje in de leiding kunnen zetten en de pomp zo nog iets kunnen remmen? Normaal zou er maar iets aan water rondgepompt moeten worden, wat al voldoende moet zijn voor Koi die enkele dagen oud zijn. Belucht, zoals je doet, is prima en brengt ook wat beweging in het water wat verder veilig is. De babykoi worden vanzelf aan de kant gedrukt door de luchtbelletjes zonder schade op te lopen.

      De temperatuur zou je eventueel nog verder omhoog mogen brengen. Voor babykoi mag de temperatuur best naar 24-25 graden. Een moetje is dit echter niet. Ook bij 20 graden watertemperatuur kunnen ze zich al prima ontwikkelen. Het belangrijkste is een constante temperatuur en zo min mogelijk schommelingen in waterwaarden (dus kleine beetjes verversen per keer!).

      Mooi project en veel succes!

  3. Dejaeger Andy

    Hallo , ikzelf heb momenteel veel eitjes apart in aquarium. Mijn kujaku en chagoi zijn de ouders. Eitjes werden afgezet in mijn argentijnse waterpest, die ik na de paai dan heb uitgehaald uit de vijver en in mijn aquarium geplaatst. Deze heb ik belucht en de heater staat op 22gr. We zijn nu 5 dagen verder en overal zijn de lichtpuntjes van de ogen en staartjes al in grote getale te zien. Verwacht wordt dus dat ze in enkele dagen naar boven zullen schieten. Aangezien ik voorlopig niet over q-bak beschik zou ik proberen verder te gaan in mijn aquarium. Heb je voorbeeld foto’s enzo van je set up van je filter enzo en het hele gebeuren. Alle info en tips zijn van harte welkom !!!

    1. Aboutkoi

      Hi, dat is goed nieuws! Het zal niet lang meer duren voordat deze eitjes uitkomen. In een aquarium is goed te doen, maar zorg wel voor vers water aangezien de inhoud wat kleiner is. Ik zou dagelijks een klein laagje water verversen, zeker wanneer het om grote aantallen gaat. Wil je de visjes verder opgroeien, raad ik je wel aan om nadat ze zijn uitgekomen snel op zoek te gaan naar een wat grotere bak. Anders zal de groei erg tegenvallen en kun je niet wat ruimer voeren. Filter en dergelijke wijkt verder niet af van de koivijver zelf, belangrijkste is enige vorm van biologische filtratie. Japanse matten en siporax zijn prima materialen om te gebruiken voor je aquarium. Ik zou een klein pompje gebruiken een een groter filter, dus geen klein aquariumfiltertje. Dan liever nog een bak of emmer vol filtermateriaal waar je een gaatje in maakt zodat het water terug kan stromen het aquarium in. Veel succes!

  4. Bart

    “Stel je hebt 200 baby Koi die in één week 0,5 mm groeien, dat is al 1 meter vis aan groei wat je erbij krijgt in slechts één week!”
    Zeker weten? 😉

  5. Arie

    Goedemorgen,

    Nuttige informatie lees ik. Top! Want ik werd afgelopen week ook totaal onverwacht verrast met een paaiborstel vol eitjes (ook mijn eerste kweek en dus stress over het wat nu… Gelukkig had ik al een IBC tank (als quarantainebak) staan. Daar heb ik de borstel in gehangen en heb nu duizenden kleintjes rondzwemmen. Volgende probleem was voer. Wat voer je die kleintjes. Hoop opgezocht op internet uiteraard en kwam telkens uit op eigeel. Het eigeel (1 hele dooier) heb ik met een panty fijn geknepen in water gemengd en in een keer in de IBC tank gegooid. Dit was misschien iets te enthousiast, want ik blijf het eigeel zien zweven (minuscule deeltjes, maar toch….) Weer stress… Want hoe krijg ik het overtollige eigeel weg. Ik heb snel een oud drukfilter gepakt en een 1500 liter pomp met twee panty’s er omheen in de IBC gedaan. Eigeel werd aangezogen maar bleef toch tegen die panty hangen. Aantal keer die pomp omhoog gehaald en schoon gespoten. Maar nu ben ik weer een beetje bang dat ik teveel aan het verversen ben en die kleintje teveel stroming bezorg. Verder heb ik drie luchtstenen geplaatst die flink geknepen zijn met een regelaar (zodat dit niet teveel stroming met zich meebrengt). Maar wat nu?

    Is het wel verstandig om eigeel te voeren? Moet ik even stoppen met voeren? Of juist niet? Wat is het alternatief? Ik heb vandaag van die diepvriesblokjes Daphnia en Artemia gehaald. Maar die kan ik volgens mij pas later voeren (ik hoor graag als het anders is). Wat is het beste en gemakkelijkste voor een beginneling? Is er een mogelijkheid tot automatisch voeren met dit soort minuscuul voer? Ik werk wisselende diensten, dus ik kan niet op vaste tijden die kleintjes van voer voorzien. Alle tips zijn welkom.

    Ik heb de pomp net weer uit de IBC gehaald, voordat deze meer kapot maakt dan mij lief is. Kan ik de pomp laten draaien met die twee panty’s er omheen? Die kleintjes worden niet weggezogen (Bij 1 panty schiet er af en toe toch nog een enkeling tussendoor). Ik heb niet het idee dat het overtollige eigeel hiermee afgevoerd word. Dit blijft namelijk allemaal tegen die panty zitten.

    1. Aboutkoi

      Hallo Arie,

      Gaaf dat het is gelukt om kuit van je eigen Koi apart te nemen en dat deze zijn uitgekomen. Het is een erg leuk proces om te volgen!

      Eigeel voeren aan het begin is inderdaad een optie wanneer je geen alternatief voor handen hebt. Het grote nadeel van eigeel is dat het je water erg vervuild. Flink verversen is dan ook eigenlijk de enige optie om ervoor te zorgen dat de concentraties afvalstoffen laag blijven. Het is overigens wel goede voeding, en de Koi zullen er snel op groeien. Doe het wel met mate. Wat je zegt, het beluchten is geen probleem. Zolang dit maar niet te extreem is en je zorgt dat de vissen redelijk stil blijven liggen wanneer ze even niet zwemmen (niet teveel stroming creëren).

      Hoe oud zijn je baby koi nu? Artemia is een heel goed voer voor jonge Koi in het beginstadium. Ik vermoed dat ze dat al wel zullen eten. Zorg wel dat je het blokje eerst ontdooid in een los bakje met een laagje water voordat je dit gaat voeren. Je kunt ook gewoon een fijn poeder of korrelvoer gebruiken wanneer dat makkelijker is. Je zou daarvoor een kleine aquarium voerautomaat kunnen gebruiken. Die zijn niet al te duur en geven de mogelijkheden om voer zo fijn als stof automatisch te voeren. Het is inderdaad wel mooi dat je, gezien je niet alle momenten van de dag klaar kunt staan voor de babykoi, zo toch prima gedoseerd kan voeren.

      Waterkwaliteit en voeding zijn echt het belangrijkste in dit levensstadium. Filteren is dus zeker wel aan te raden. Het is daarbij wel belangrijk dat je inderdaad niet teveel water verpompt, anders krijg je teveel stroming. Ik denk dat je in een IBC wel een pompje van 500-1000 liter/uur zou mogen gebruiken, meer kan ook maar dan kun je deze beter iets knijpen (kogelkraantje). Wat je kunt doen is de pomp in bijvoorbeeld een flinke plantenmand of andere bak van kunststof (emmer waar je flinke gaten in maakt), met vliegenhor (of inderdaad panty) eromheen zorg je ervoor dat de kleintjes niet meegezogen worden. Door een grote bak te gebruiken met de pomp precies in het midden zorg je ervoor dat stroming zo goed mogelijk gespreid is en de visjes niet tegen het hor geplakt worden.

      Hopelijk slaagt je opkweek, succes!

  6. Arie

    Goedemiddag,

    Bedankt voor de reactie! De visjes zijn inmiddels een week aan het zwemmen en, voor zover ik, zie bijzonder weinig uitval. Het zijn er nog steeds duizenden. Inmiddels heb ik vier kweekflessen met artemia eitjes lopen die ik dan voer wanneer deze uitgekomen zijn. De visjes eten blijkbaar goed, want het voer zie je duidelijk in de maagjes zitten. Mocht ik nog geen artemia hebben, dan voer ik weer wat eigeel. Zo wissel ik het nu even af. Verder ben ik alvast begonnen met de kweek van daphnia. Als ze iets groter zijn, kan ik deze ook voeren.

    De pomp met de twee panty’s er omheen werkt eigenlijk wel prima. Hier gaat niets doorheen. Over de hele week gezien heb ik twee dode visjes, die tegen de panty aangeplakt zaten, verwijderd. Nu is het maar de vraag of deze visjes hierdoor dood zijn, of dat deze op een andere manier gestorven zijn. De overige duizenden plakken immers ook niet tegen de panty.

    Wel heb ik mijn water getest. Dit is over het algemeen goed. Alleen meet ik nu 10 mg/l nitraat en 0,5 mg/l nitriet. Ammonia is wel 0 mg/l. Nu heb ik twee keer achter elkaar (met een paar uur ertussen) 250 liter water ververst. Dit heeft niets uitgehaald. Het.drukfilter was natuurlijk ook nog helemaal niet ingedraaid en heeft enkel 4 dagen op de bestaande vijver gestaan. Zojuist de filter open gemaakt en bacteriën toegevoegd. Tot mijn verbazing kwam ik hier een verstekeling tegen. Het mooie is, dat dit de grootste van allemaal is! Deze heeft zelfs al kleur! Kennelijk heeft dit visje een goede tijd gehad in het drukfilter. Ik heb hem nu maar weer terug gezet in de IBC bij zijn broertjes en zusjes.

    Al met al: Het gaat eigenlijk bijzonder goed tot nu toe. Alleen wel balen dat het weer nu wat minder word en de IBC buiten staat. Ik hoop dat ze ondanks de lagere temperatuur toch gewoon lekker doorgroeien. Tijd zal het leren.

    1. Aboutkoi

      Goed om te lezen dat de pasgeboren babykoi het goed maken. Op verse artemia zullen ze dol zijn, een beter voer in het eerste stadium kunnen ze zich niet wensen. Ze zullen al snel in staat zijn om levende Daphnia te eten, wat een groot voordeel is. Alles wat niet gegeten wordt blijft dan immers gewoon zwemmen in je IBC.

      Ik vermoed dat de Koi in je drukfilter zich heerlijk heeft kunnen voeden, gezien al het overtollige voer en vuil zich daar ophoopt. Een continue stroom aan nieuwe voeding. Plus er is daar geen concurrentie geweest voor voedsel. Maar ik neem aan dat hij het ook goed zal doen tussen de rest!

      Ik denk niet dat het voorlopig een probleem zal zijn, natuurlijk zal de groei wel iets trager zijn dan in een verwarmde bak of een bak binnen. Misschien kun je alvast iets bedenken en maken zodat je de bak kunt afdekken wanneer de nachten echt kouder gaan worden?

      Veel plezier en succes verder met de opkweek!

  7. Arie

    Ja, ik ben al aan het brainstormen hoe ik dit ga inrichten. Ik heb wel al door dat ik het met deze hoeveelheid en één IBC het niet ga redden als het allemaal wat groter word. Dat is gewoon veel te krap. Ik ga maar gauw een extra IBC bestellen (of misschien wel twee) en verdeel het dan maar.

    Wat je zegt over daphnia: Geldt dit ook voor artemia? Af en toe zijn de artemia wel klaar om gevoerd te worden, maar hebben de visjes hun buikjes nog vol zitten (die artemia zie je namelijk duidelijk in de maagjes zitten, van die rose gouden gloed). Is het dan raadzaam om artemia te voeren? Of toch beter even wachten? Die artemia kweek loopt namelijk gewoon door. Vervuilt artemia het water?

    Zojuist weer de waterwaarden gemeten. Is niets veranderd, ondanks dagelijks forse verversingen en het toevoegen van bacteriën. Enig advies hoe dit omlaag te brengen? Ik hoor het graag!

    Alvast dank!

    1. Aboutkoi

      Meerdere IBC’s zou natuurlijk een groot voordeel zijn. Je verdeeld de belasting, maar je hebt dan wel de ruimte nodig. En vergeet ook niet dat je meerdere vijverpompen en meerdere filters nodig hebt.

      Dat zou inderdaad ook voor Artemia moeten gelden. Ik zou echter aanraden om gewoon eventjes te wachten wanneer de buikjes nog zichtbaar goed gevuld zijn. Qua vervuiling zal artemia die niet gegeten wordt mijn inziens niet veel doen. Je kunt ook alvast proberen om langzaamaan wat fijn voer te geven in hele kleine porties. Raken de Koi in ieder geval alvast gewend aan korrelvoer. Je hebt dan wel een fijne korrel nodig, de ‘early’ die in dit artikel vermeld staat zijn prima voor deze leeftijd. Voordeel is dat dat je heel veel tijd gaat schelen. Gewoon afwisselen met levend voer wat je kweekt.

      Belangrijkste is gedoseerd voeren met grote regelmaat. Als je ammoniak/nitriet meet vooral niet meer gaan voeren. Waterwissels zijn belangrijk, dat mag best dagelijks of meermaals per dag. Zolang je het water maar niet afkoelt. Bacteriën toevoegen kan wel helpen, maar uiteindelijk zal het filter gewoon zelf in moeten draaien. Misschien is het drukfilter net wat te weinig voor de hoeveelheid vis? Als ammoniak verder gaat oplopen zou je misschien een zak zeoliet kunnen gebruiken, absorbeert snel het ammoniak uit het water. Je moet dan wel met regelmaat de zak zeoliet regenereren in een bak met water/zoutoplossing.

      Succes! En we (samen met de andere lezers) blijven natuurlijk graag op de hoogte!

  8. Arie

    In verband met de nitriet en nitraat pieken, voer ik nu alleen nog maar artemia (eigeel laat ik nu even achterwege) en ververs ik mij een ongeluk. Toch worden de pieken niet minder, maar naar mijn idee steeds meer. Ik zit nu op 0,5 mg/l nitriet en 20 mg/l nitraat. Ammonia blijft keurig op 0 mg/l. Het toevoegen van bacteriën lijkt ook niets uit te halen. Ik lees overal terug dat even stoppen met voeren het beste is. Maar kan ik bij dit kleine spul wel stoppen met voeren? Zo ja, hoelang zou ik dan maximaal kunnen stoppen? Het filter zou afdoende moeten zijn. deze heeft voorheen op mijn hele vijver gedraaid en deed prima zijn werk. Het punt is nu dat dit onverwacht kwam en het filter totaal niet ingedraaid is. Bovendien vraag ik mij af of er überhaupt voldoende filtering plaatsvind in het filter door al die panty’s (die voor de toevoer zitten) die vrijwel alles tegenhoud. Ik zit nu dus even met mijn handen in het haar. Ik krijg de waarden simpelweg niet omlaag. Wat ik ook probeer. Visjes doen het overigens nog allemaal prima, maar ik weet niet wanneer deze waarden problematisch gaan worden.

    Alle hulp is welkom! Alvast bedankt!

    1. Aboutkoi

      De keuze om minder eigeel te voeren is een verstandige, dat zal zeker verschil hebben. Ik ben bang dat het enige wat je op dit moment kunt doen verversen, verversen en verversen is. Zoals je al aan het doen bent, blijf dat vooral toepassen. Een voerstap zou ik voor dit jonge spul niet inlassen. Wel kun je natuurlijk ietsje minderen. Iets wat snel effect heeft op je waterkwaliteit is een trickle filter. Vallend water helpt goed om ook al direct een deel van de stoffen te ontgassen. Een andere snelle optie is het toepassen van nitraathars in een heel fijn netje. Ik ken wel mensen die dit hebben toegepast met succes (niet speciaal voor jongbroed overigens), zelf heb ik het nog nooit toegepast. Vermoed dat de piek vanzelf wel zal gaan minderen, maar wel de tijd nodig zal hebben. Wanneer je goed ververst geloof ik niet dat je huidige nitrietgehalte voor sterfte zal zorgen, maar liever natuurlijk dat het nog wat omlaag wordt gebracht!

  9. Arie

    Gisteren heb ik besloten om in een keer 50 % water te verversen. Dat heeft wel geholpen. Na het verversen direct een flinke scheut bacteriën toegevoegd. Zowel nitriet als nitraat zijn nu een stuk lager. Nitriet is nu 0,3 mg/l en nitraat 0,5 mg/l. Het water dat terugkomt via de filter valt al. Deze valt via een vijverslang weer terug in de IBC. Maar ik zal eens proberen zelf een trickle filter in elkaar te flansen. Moet niet al te ingewikkeld zijn als ik het zo zie.

    Ik denk dat ik vandaag maar even een verversing oversla, zodat de bacteriën
    een kans krijgen. Wel houd ik de waterwaarden scherp in de gaten. Ik meet de waarden s’ochtends en s’avonds. Als de waarden weer gaan oplopen, ga ik wel weer verversen.

    Bedankt voor alle hulp! Tot de volgende update…

    1. Aboutkoi

      Mooi dat dit zoveel heeft geholpen! Let er wel op dat het water uit de kraan niet ervoor zorgt dat je een flinke temperatuurschommeling krijgt. Dat is dan weer het nadeel wanneer je veel in één keer ververst. Oplossing daarvoor is overigens om de kraan gewoon heel zachtjes aan te zetten, zodat je haast continu ververst.

      Een trickle filter kun je al heel eenvoudig zelf maken door een paar simpele bakken op te stapelen waar je gaten in boort. Veel meer dan dat hoeft het niet te zijn, en met zekerheid dat het gaat helpen voor je waarden. Via die vorm zuurstofrijk filteren met vallend water is erg gunstig, jammer genoeg is het niet alles aan dat type filter optimaal (niet mooi in de tuin, geluid van vallend water, bevriezing in winter).

      Ben benieuwd, succes verder met de opkweek!

  10. Arie

    Het is inmiddels weer een tijdje terug. Maar even een nieuwe update.
    Inmiddels heb ik twee IBC containers bij geplaatst en de visjes verdeeld over de containers. Ook heb ik een trickle filter gemaakt van kratten met Japanse matten, media en lavasteen. Gaat tot nu toe nog steeds prima. Ik vind wel elke dag een paar dode visjes waar de staart vanaf gegeten is. Kennelijk opgegeten door de wat grotere (zitten flinke uitschieters tussen namelijk). Ik heb geprobeerd deze apart te zetten, maar het is een flinke uitdaging om de grotere eruit te vissen. Ze zijn nogal snel tussen de rest van dat kleine grut. Ik neem het verlies maar. Als het echt te gortig gaat worden, ga ik wel weer een poging doen om ze te vangen.

    Wel zit ik met een grote vraag. De temperatuur is flink aan het dalen en ik zit nu op 11 graden. Is het nu de bedoeling dat ik ga stoppen met voeren? of juist niet? Ik kan mij voorstellen dat die kleintjes door moeten eten. Maar bij de ouderdieren stop ik ook met voeren als de temperatuur minder dan 10 graden is. Wat is raadzaam? Ik heb wel een verwarmingselement, maar die wens ik eigenlijk niet te gebruiken omdat het stroomverbruik verschrikkelijk hoog is.

    Ook krijg ik de ammonia waarden maar niet naar beneden. Zelfs met grote verversingen blijven de waarden gelijk. Uiteraard is het filter waarschijnlijk nog steeds niet helemaal ingedraaid en voeg ik telkens bacteriën toe, maar heeft dit nog wel effect met deze temperatuur?

    Alle adviezen zijn welkom!

    1. Aboutkoi

      Hi, leuk dat je een update geeft.

      De uitschieters noemen ze in Japan ‘Tobi’, eigenlijk zijn het kannibalen die de kleinere Koi opeten. Dat is ook de reden waarom ze vaak snel groeien, ze krijgen veel lichaamseigen eiwitten binnen en groeien daardoor als een speer. Bij de eerste en tweede selecties gaan deze er normaal uit. Maar na een tijdje zou het verschil in grootte minder groot moeten zijn waardoor het probleem zichzelf verhelpt.

      Hoe groot zijn de Koi nu ongeveer? Ik zou zelf bij 11 graden nog door blijven voeren. Wel rekening houdende met de vertraagde vertering en je daardoor dus ook minder moet geven. Je kunt wel doorvoeren tot een graad of 6-7, dat zal geen problemen geven. Wat je aangeeft inderdaad, verwarmen van een IBC in de buitenlucht is onbegonnen werk. Natuurlijk kan het wel, maar het gaat flink in de papieren lopen. Wat je wel het beste kunt doen is ze een beetje isoleren, en misschien een plaat van polycarbonaat erop leggen om toch iets van kou buiten te houden. Met dat jonge spul zou ik er zelf wel voor kiezen de temperatuur nooit onder de 6 graden te laten komen. Idealiter natuurlijk nog wat hoger, maar ze moeten dat wel overleven mits ze goed gevoed zijn. Maar dat zullen ze ongetwijfeld zijn gezien je wel groei hebt op de visjes.

      Ammonia is natuurlijk nooit goed, als de concentratie erg laag is is het nog enigszins acceptabel. Misschien zou je zeoliet kunnen gebruiken om het weg te filteren? Zeoliet absorbeert ammonia snel. Je zou dat onder je trickle filter kunnen hangen, zolang er maar stromend water langs komt. Bacteriën toevoegen heeft nog wel zin, maar zoals je al aangeeft zal dat niet optimaal werken gezien de temperatuur vrij laag is. Onder de 10 graden zou ik daar gewoon mee stoppen en puur water verversen. Is er eventueel een optie om een klein beetje filtermateriaal vanuit de vijver te gebruiken in je trickle filters? Zo heb je gelijk wat perfect ingedraaid filtermateriaal, misschien dat dat ook net wat kan helpen.

  11. Thom

    Goedemiddag,

    Leuk om dit artikel te lezen!

    Ik wil graag baby koi in een aquarium gaan houden. Nu zijn er allerlei formaten aquarium te koop. Hoeveel baby koi had je in welk formaat aquarium? Ik wil graag minimaal 50 baby koi en ben benieuwd welk formaat/aantal liters aquarium nodig is.

    Groet, Thom

    1. Aboutkoi

      Hallo Thom, 50 baby koi kan prima lukken in een aquarium, zolang de waterkwaliteit maar goed blijft. Het hangt dus volledig af van de filtercapaciteit. Wanneer het echt gaat om jonge baby Koi van 1-2 cm dan kun je er prima 50 houden in een klein aquarium (tot 50 liter). Groter is natuurlijk altijd gemakkelijker, hoe stabieler je water namelijk blijft.

  12. Arie

    Hier nog een keer een update van mijn kant. De winter was streng en ik had niet verwacht dat het zo streng zou worden dat alle IBC tanks complete ijsblokken werden. Een hoop van mijn visjes waren ingevroren op de bodem. Direct heb ik alles wat ik kon redden naar binnen, naar een aquarium, verhuisd. En doorvoeren tot 6 graden (ik heb zelfs 8 graden aangehouden) was geen succes. Ik had een hoop visjes met gescheurde buikjes. Toch heb ik geprobeerd te redden, wat er te redden viel. Ik heb er uiteindelijk nog ruim 250/300 over. En deze zijn nu allemaal rond te 5/6 cm. Ik moet zeggen dat er prachtige vissen tussen zitten. Dus ik ben tevreden. Maar ik ben een dierenvriend, dus ik baal ervan dat ik tijdens de kou niet elke dag even gecheckt heb of die vrieskou niet te extreem werd.

    Inmiddels heb ik weer een borstel vol met eitjes. Deze zijn inmiddels 4 dagen oud, maar nog weinig beweging. Er zit een hoop schimmel op de eitjes. Dus ik ben bang dat het deze keer bijzonder weinig gaat opleveren.

    Om even op Thom te reageren: Je kunt je jonge koi prima in een aquarium op laten groeien. Als je maar zorgt dat er niet teveel verschil in grote in zit. Bij mij werden er in het aquarium kleinere exemplaren, zonder enig mededogen, in één hap opgeslokt door de grotere broertjes en zusjes. Op dat moment heb ik een extra aquarium aangeschaft en de kleintjes apart gezet. Dat zijn er best veel. Een hoop visjes blijven behoorlijk achter in groei. Ik heb nu vissen van ruim 7 cm. En vissen die de 1,5 cm nog niet eens halen, terwijl ze toch behoorlijk door eten. Het is wel jammer dat ik hier geen foto’s kan plaatsen. Dat zou wel een meerwaarde zijn denk ik…

    Al met al hoop ik dat de volle beschimmelde borstel nog enigszins iets moois gaat brengen, maar ik vrees het ergste. De hele borstel is één grote schimmel.

    1. Aboutkoi

      Wat ontzettend zonde dat dit is gebeurt! Ik kom nu deze reactie van je nog eens tegen. Is er ondertussen, nu we een hele poos verder zijn, nog wat over gebleven van de eerste lichting Koitjes?

      Wanneer alle borstels beschimmeld zijn, vermoed ik dat je de tweede keer weinig succes geboekt zult hebben. Belangrijk is om vooral heel erg veel te verversen wanneer de eitjes in een losse bak staan. Eventueel een paar drupjes malachiet groen om verdere schimmelgroei te voorkomen. Mijn ervaring is dat vers water gebruiken meestal al voldoende is. Is er nog iets van uitgekomen?

  13. Kersten

    Goedemiddag,

    Dient er bij koibroed ook een UVC lamp bijgeplaatst te worden?

    Ik heb een 600 liter qbak met een 1.500 liter pomp en een 150l 3 kamer filterbak gevuld met borstels, honingraat en Japanse matten (in die laatste pak heb ik een visnet hangen met wat zeoliet gesteente erin). Het koibroed groeit heel goed (heb er circa 300 a 400 rondzwemmen en ze zijn nu 1 maand oud). De kleinste is 2 cm de grootste gaat al richting de 5 cm. Ik verwarm op 23 graden en de bak staat buiten onder een afdak. Nu vraag ik me af of ik op een gegeven moment ook een UVC lamp bij moet gaan plaatsen.

    Graag advies hierin en eventueel andere handige tips 🙂

    Groet!

    1. Aboutkoi

      Dat hangt er helemaal van af of je het erg vind dat het water groen zal worden. Want ja, zonder UV lamp in het zonlicht zal de bak met zekerheid groen kleuren.
      je opstelling ziet er prima uit, wanneer de bak binnen staat zou ik zelf ervoor kiezen om de borstels te vervangen voor ook een Japanse mat. De honingraat dan als 1e kamer en 2e en 3e Japanse matten.
      Ben benieuwd hoe dit verlopen is!

  14. Mijo

    Hoeveel liter water moet de opkweek bak minste zijn bij laten we zeggen 100baby koi?

    1. Aboutkoi

      Hoe groter, hoe beter. Als de visjes ieder 3-5 cm zijn, moet je wel denken aan een bak van 1000 liter. Althans, wanneer je ze echt wilt laten groeien. Wanneer ze net wat groter zijn, is het wijs om al wat te gaan selecteren. Hoe minder vis in de bak, hoe beter het opkweken zal gaan.

Geef een reactie