Parasieten behandelen bij Koi

Vroeg of laat gebeurt het de beste. Parasieten bij Koi komen veelvuldig voor. Om gericht te kunnen behandelen is het belangrijk om vast te stellen welke parasieten er op een Koi verblijven. Doe je dat niet, dan is het lastiger gericht behandelen. Hoewel er wel mogelijkheden zijn om een vrij universele kuur te gebruiken wat in staat is om het grootste deel van de parasieten te bestrijden.

Vaststellen welke parasieten er op een Koi zitten

Om gericht te kunnen behandelen, is het in de meeste gevallen noodzakelijk om een microscoop te gebruiken en de juiste parasiet te herkennen alvorens te behandelen. Microscopisch onderzoek start met een huid- of kieuwafstrijkje. Een normale manier van handelen is om eerst de symptomen van parasieten te herkennen voordat je een afstrijkje maakt.

Alle symptomen waaraan je kunt constateren of je Koi last hebben van parasieten kun je hier lezen: Parasieten bij Koi herkennen en symptomen.

Middel wat alle parasieten bij Koi kan bestrijden

Een van de vragen die ik wel eens krijg, vooral in het voorjaar, is of er niet één middel is wat toegepast kan worden om alle parasieten in de vijver te bestrijden. Mijn antwoord is dan standaard ‘Nee’. De ene parasiet is immers de andere niet, en voor iedere parasiet zijn verschillende methoden om te behandelen benodigd.

Toch zijn er wel middelen die in staat zijn om het merendeel van de parasieten te doden. Dit zijn onder andere Colombo Alparex en FMC. De eerstgenoemde ben ik iets meer voorstander van indien je niet met zekerheid hebt vastgesteld welke parasieten je hebt. Met Alparex behandel je een groot aantal parasieten, eigenlijk alles wat eencellig is denk bijvoorbeeld aan Costia. Daarnaast ook Witte stip, Trichodina, Chilodonella, schimmels, lichte bacterieproblemen, enzovoorts. Maar huidwormen en kieuwwormen, die ook vaak voorkomen in het voorjaar, behandelt Alparex bijvoorbeeld weer niet. Ik blijf dus zeggen dat ik zelf vooral voorstander ben om eerst een afstrijkje te maken.

Mogen er op Koi helemaal geen parasieten zitten?

Eigenlijk zijn Koi altijd wel drager van parasieten. Het is dan ook bijna zo goed als onmogelijk om Koi compleet parasietenvrij te houden. Dat is overigens ook helemaal niet erg. Zolang de weerstand van Koi op peil gehouden wordt, en de Koi een gezonde slijmlaag heeft is er niets mis met een aantal parasieten.

Tref je dus een klein aantal parasieten aan onder de microscoop en is het gedrag van de Koi verder prima in orde. Is er zeker geen noodzaak om te behandelen. Wel is het verstandig even te noteren welke parasieten je hebt aangetroffen. Zo kun je, mocht het erger lijken te worden en je afwijkend gedrag aan je Koi gaat constateren direct ingrijpen met de juiste medicatie of kuur.

Een preventieve voorjaarsbehandeling gebruiken in een Koi vijver

Sommige mensen gebruiken een preventie voorjaars en soms zelfs een najaar behandeling om te zorgen dat de Koi zo schoon mogelijk het jaar beginnen of de winter ingaan. Er zijn Koi dealers die hier zelfs bij zweren en dit aanbevelen aan klanten.

Ik ben hier zelf geen voorstander van. Een preventieve kuur of medicatie toepassen vormt meer schade dan dat dit winst oplevert voor je Koi, vissen en algehele biologische evenwicht in de vijver. Je tast de slijmlaag en gezondheid van de Koi aan. En je tast het biologische evenwicht en bacteriën in de vijver onnodig aan. En juist in het voorjaar is biologie en bacteriën uiterst belangrijk om de waterkwaliteit op orde te houden.

Er bestaan zoveel verschillende parasieten dat je nooit gericht een preventieve behandeling kunt geven, waarom zou je dit dan willen toepassen? Daarnaast mag je combinaties medicatie niet combineren. Heb je preventief een voorjaarskuur gegeven en twee weken later blijk je last te hebben van parasieten? Dan kan het dus zijn dat de kuur die je écht nodig hebt om te behandelen nog niet toegepast kan worden doordat de werkzame stof reageert op de stof die je reeds gebruikt hebt.

Tref je geen parasieten aan, gebruik dan al helemaal geen kuur tegen parasieten. Dit kan alleen maar nieuwe problemen veroorzaken door een zinloze behandeling.

2 reacties op “Parasieten behandelen bij Koi

    1. Dat hangt af van het middeltje wat je gebruikt. Sommige middelen inderdaad niet. Maar een middel met malachiet groen bijvoorbeeld, heeft ook onder de 10 graden effect.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *