Parasieten bij Koi: herkennen aan deze 10 symptomen

Je bekijkt nu Parasieten bij Koi: herkennen aan deze 10 symptomen
Japanse Koi bij kweker in Japan

Iedereen met een vijver en Koi krijgt er vroeg of laat een keer mee te maken. Koi die vreemd gedrag tonen, springende Koi, schurende vissen, draaiende bewegingen langs de wanden, stilhangen in het water, lusteloos in het water dobberen, geen trek in voedsel, enzovoorts. Dit zijn tekenen van parasieten bij Koi. In dit artikel laten we je kennis maken met 10 symptomen waaraan je parasieten bij Koi kunt herkennen.

Belangrijkste symptomen van parasieten bij Koi

Een combinatie van meerdere symptomen uit deze lijst, is een zeer duidelijke indicatie dat er hoogstwaarschijnlijk problemen zijn opgetreden met parasieten.

  1. Koi springen boven het water uit
  2. Koi blijft op bodem liggen
  3. Weinig eetlust of eten niet
  4. Stilhangen aan het oppervlak
  5. Schuren en flitsen
  6. Stress en zichtbare rode aderen op de rug
  7. Rode lijnen en aders zichtbaar in de vinnen
  8. Vinnen geknepen tegen het lichaam
  9. Schimmel, witte dotten en watten
  10. Dik en gelig slijm bij het maken van een afstrijkje

1. Koi springen boven het water uit

Springende Koi is een eerste indicatie dat niet alles in orde is. Koi springen niet zonder een reden. Nu kan één keer springen niet direct kwaad. Vooral wanneer Koi meerdere keren achter elkaar springen, is dat een indicatie van parasieten. Vaak wanneer Koi springen gaat het om huidwormen.

2. Koi blijft op de bodem liggen

Wanneer Koi stil blijven liggen op de bodem, vaak ook samen met geknepen vinnen, is dat een duidelijke indicatie voor parasieten. Is het begonnen met één Koi en liggen er ondertussen al meerdere Koi stil in een rustige plek van de vijver? Stilliggen is een duidelijke indicatie van parasieten.

3. Koi hebben weinig eetlust of eten niet meer

Weinig eetlust is een heel duidelijk signaal dat er iets mankeert met jouw Koi. Deze indicatie is overigens lastig te gebruiken bij temperaturen onder de 10 graden, Koi hebben dan van nature een verminderde eetlust (trage vertering bij koude temperatuur).

Let op met dit symptoom, Koi die weinig tot geen voeding binnen krijgen zullen alleen maar verder afzwakken en krijgen geen voeding binnen om de weerstand verder op te bouwen.

4. Koi gaan stilhangen aan het oppervlak

Wanneer Koi stil hangen en nauwelijks bewegen aan het oppervlak van de vijver, kan dat duiden op parasieten. Vooral wanneer ze verminderd op jou reageren en weinig eetlust tonen. Vaak zie je dat Koi met parasieten in de stroming gaan liggen, bij een waterval of uitloop of stil hangend in het bellenspoor van een luchtschijf.

5. Schuren en flitsende Koi

Door irritaties en jeuk door parasieten kunnen Koi gaan schuren langs de wanden van de vijver, of zelfs obstakels die in de vijver liggen zoals de vijverpomp of plantenmanden. Je ziet een Koi als het ware draaien met zijn volledig zijlaan langs het object. We noemen dat ook wel flitsen of schuren.

6. Stress en zichtbare rode aderen over de rug

Vooral bij Koi die wit op het lichaam hebben kun je de rode aderen goed waarnemen wanneer de vissen gestrest zijn. Stress kan duiden op een slechte waterkwaliteit of parasieten. Houdt er rekening mee dat er meerdere factoren zijn waardoor stress kan ontstaan. Je ziet de rode stress aderen vooral op de rug van jouw Koi lopen in witte gedeelten.

7. Rode lijnen en aders zichtbaar in de vinnen

Net als rode aderen op de rug van een Koi kun je ditzelfde waarnemen in vooral de borstvinnen van Koi. Ditzelfde is overigens te zien in de staart en rugvin, maar valt vaak wat minder snel op.

8. Vinnen geknepen tegen het lichaam

Knijpen een aantal van je Koi constant één of beide borstvinnen tegen het lichaam? Grote kans dat er dan parasieten op je Koi zitten. Vinnen tegen het lichaam aan drukken is geen normaal gedrag en is vooral zichtbaar bij parasieten op Koi.

9. Schimmel, witte dotten of watten zichtbaar op Koi

Wanneer schimmels op Koi zitten, gaat het vaak om een secundaire infectie. Parasieten kunnen de slijmlaag en huid van Koi aantasten waardoor secundaire infecties zullen optreden. In veel gevallen volgt er dan schimmelvorming. Het kan lijken alsof er watten of witte dotten op de Koi geplakt zitten. In dit geval heb je het onderliggende parasitaire probleem vaak te laat opgemerkt. Bij behandeling van de parasiet, dood je vaak ook direct de schimmel.

10. Dik en gelig slijm bij het maken van een afstrijkje

Deze is voor de ervaren Koi hobbyist. Wanneer je een afstrijkje van de slijmlaag maakt, zal je direct kunnen zien dat er iets niet in de haak is doordat het slijm zeer dik is, vaak roomkleurig of lichtgelig. Slijm hoort zuiver wit te zijn, haast doorzichtig. En mogen ook zeker geen dikke klodders slijm meekomen. Wanneer dit het geval is, is dat een teken dat de Koi zich probeert af te weren door meer slijm aan te maken als bescherming. Reken maar dat je parasieten onder de microscoop gaat aantreffen.

De eerste afweer van Koi: slijm als beschermlaag tegen parasieten

Af een toe een Koi zien springen of schuren kan niet direct kwaad. Echter wanneer je meerdere van bovenstaande symptomen van parasieten kunt herkennen, is het wel verstandig om maatregelen te nemen. Jou Koi zal zelf overigens ook maatregelen nemen om zichzelf te beschermen.

De toplaag van de huid, waarop zich slijm bevindt, is een eerste beschermlaag tegen parasieten. Vandaar ook dat een Koi als eerste maatregel zelf meer slijm zal aanmaken. Daardoor ontstaat dat dikkere en meer gelige slijm wat ik al eerder aangaf als indicatie voor parasitaire problemen.

Wat kun je het beste doen wanneer je vermoed dat je Koi parasieten hebben?

Controleer of je meerdere van bovenstaande 10 symptomen kunt waarnemen bij jouw Koi. Wanneer dit er meerdere zijn, raadt ik je aan om direct actie te ondernemen.

Het lastige hierbij is dat je parasieten niet met het blote oog kunt herkennen. Om alle zekerheid te hebben is het verstandig om het afstrijkje te beoordelen onder een microscoop. Wellicht kun je dat zelf, anders zul je een specialist moeten inschakelen. Sommige dealers kunnen een afstrijkje beoordelen of willen wellicht voor jou een afstrijkje maken.

Een goede Koidealer zal prima in staat zijn om je te helpen. Zeker wanneer je jouw Koi bij hem of haar hebt aangekocht. Wanneer is vastgesteld welke parasiet er op jouw Koi zit, kun je ook gericht behandelen met de juiste werkzame stoffen voor die betreffende parasiet. Ik moet daarnaast zeggen dat er ook middelen zijn die het gros van de parasieten doden.

Welk medicijn gebruiken tegen parasieten bij Koi?

Als je dit alles teveel gedoe vindt kun je ervoor kiezen om een middelen tegen parasieten te gebruiken wat universeel is. Dan bedoel ik universeel in de zin dat de werkzame stoffen een groot deel van gangbare parasieten zal doden.

Colombo Morenicol Alparex is zo’n middel. In grofweg 80% van de gevallen zal het middel doeltreffend zijn, als je inderdaad last hebt van parasieten. Het werkt eigenlijk tegen haast alle parasieten, zoals Costia, Chilodinella, Trichodina en witte stip. Schimmels en alle eencellige parasieten worden ook aangepakt. De voornaamste uitzondering zijn huidwormen en kieuwwormen die Alparex niet zal bestrijden (Die twee zijn vaak te herkennen aan springende Koi!, maar geen 100% zekerheid).

Colombo Alparex is overigens straf spul dat zeker effectief werkt. Het is geen middel wat je zomaar moet gebruiken zonder dat daar een aanleiding voor is. Door het middel zal je vijver tijdelijk haast gifgroen kleuren, wat na enkele dagen weer zal wegtrekken. Houdt er rekenen mee dat ook je biologie en evenwicht in de vijver wel wat wordt aangetast. Daardoor is het aan te raden om de week erna wat beperkter te voeren.

Colombo Morenicol Alparex gebruiksaanwijzing en dosering

De gebruiksaanwijzing van Morenicol Alparex spreekt voor zich. Schakel altijd eerst je UV lamp, eventuele ozon generator en eiwitafschuimer uit. Je vijverpompen en filter blijven doordraaien. Zorg dat je de vijver goed blijft beluchten tijdens de behandeling met Alparex!

Colombo Morenicol Alparex
Colombo Morenicol Alparex
  • Dag 1: 25 ml Alparex per 1000 liter vijverwater toevoegen
  • Dag 2: 25 ml Alparex per 1000 liter vijverwater toevoegen
  • Dag 3: ververs 20 tot 25% vijverwater

Juiste verpakking Alparex voor je vijver afmeting

Parasieten behandelen

Weet je welke parasiet er op jouw Koi zit? Dan helpt het wellicht om verder te lezen in:

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie