Regelbare luchtpomp voor de vijver

Je bekijkt nu Regelbare luchtpomp voor de vijver
Regelbare luchtpomp vijver

Het kan best wel wenselijk zijn om je luchtpomp bij de vijver iets te kunnen regelen en verstellen. Soms geeft de luchtpomp gewoonweg teveel lucht naar je zin. Je hebt als het ware een paddenstoel of bult in de vijver aan zuurstof. Voor de vijver zijn er helaas geen regelbare luchtpompen te krijgen.

Nu zijn er alternatieven waardoor je de luchtpomp toch redelijk goed kunt regelen. Denk een extra kraantje, lucht laten ontsnappen, extra luchtschotel, enzovoorts.

Teveel beluchting op een kleine luchtschijf

Heb je last van een paddenstoel aan lucht in de vijver? Een soort bult die boven water uit gedrukt wordt? Helemaal irritant is het wanneer er zoveel rimpeling in het water is, dat je de vissen niet meer ziet zwemmen. Grote kans dat je luchtpomp te krachtig is in combinatie met de omvang van je luchtschijf of luchtbal.

Bij zo’n bult en daarbij een ‘blub’ geluidseffect kan het overigens ook zo zijn dat je luchtschijf is ingescheurd. Er komen dan grote bellen uit de luchtschijf waardoor er flink wat roering aan het wateroppervlak ontstaat. Je ziet dan geen vis meer zwemmen, zo onrustig wordt het water.

Regelbare luchtpomp vijver
Regelbare luchtpomp vijver

Een luchtpomp kun je beter niet knijpen

De eerste toepassing is vaak het gebruik van een klein kraantje of kogelkraantje om een luchtpomp te regelen. Dat werkt natuurlijk wel, maar een luchtpomp kan daardoor zijn lucht moeilijk kwijt. Er ontstaat veel druk in het gedeelte van de slang tot de kraan en de luchtpomp loopt steeds warmer aan.

In sommige gevallen zie je dan ook dat de slang soepeler wordt en losschiet van de luchtpomp. Eigenlijk een teken van teveel tegendruk. De slang knijpen om minder lucht te produceren is dan ook niet de beste optie. Er zijn betere manieren, zoals een kraan met T-stuk om je luchtpomp te regelen.

Een kraantje met T-stuk gebruiken om een luchtpomp te regelen

Een veel betere manier is om een T-stuk in de slang te zetten vlak na de luchtpomp. De slang naar je luchtschijf of luchtbal laat je gewoon doorlopen. Aan het andere stukje van je T-stuk zet je een klein stukje luchtslang met daaraan een kraantje.

Die stel je zo af dat er iets aan lucht ontsnapt. Je bouwt daardoor geen extra druk op, maar laat enkel wat lucht ontsnappen.

Je luchtpomp loopt er niet door warm, en het probleem met teveel beluchting is opgelost.

Herrie van een luchtpomp voorkomen

Naast teveel beluchten is vooral het geluid van een luchtpomp storend. Vooral een bromgeluid kan doordringen. Je kunt je luchtpomp proberen te isoleren door gebruik te maken van een rubberen mat die je onder de pomp plaats.

Zoek je een energiezuinige en stille luchtpomp? Kijk dan eens naar deze vergelijking van de beste stille luchtpompen voor de vijver.

Maar kun je dan teveel beluchten?

Aan de andere kant, is alle geproduceerde luchtdruk door je luchtpomp natuurlijk zonde om niet te benutten. Want je kunt nu eenmaal niet teveel beluchten in de vijver. Is water verzadigd met zuurstof, dan neemt het simpelweg niet meer zuurstof op.

Je geproduceerde lucht nuttig inzetten

Veel beter is het dus om de geproduceerde lucht gewoon in te zetten. Gebruik een T-stuk met een kleinere luchtpomp die je op een andere plaats in de vijver legt. In een gedeelte waar je er voor het oog geen last van hebt.

Of wat dacht je van in je filter? Bacteriën gebruiken immers ontzettend veel zuurstof. Hoe meer zuurstof aanwezig tussen je filtermedium, hoe dikker de laag biofilm kan worden. En hoe meer afvalstoffen verwerkt kunnen worden.

Zonde dus om lucht te laten ontsnappen!

Een regelbare luchtpomp voor de vijver

Een regelbare luchtpomp voor de vijver mag dan wel niet bestaan, maar je kunt met een aantal kleien aanpassingen toch je eigen regelbare luchtpomp installeren.

  • Gebruik een T-stuk met kraan om lucht te laten ontsnappen.
  • Gebruik een T-stuk om lucht te verdelen met een extra luchtschijf op onzichtbare locatie: zoals in het filter
  • Je kunt niet teveel beluchten!

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie