Slib uit de vijver verwijderen en de bodem reinigen

Je bekijkt nu Slib uit de vijver verwijderen en de bodem reinigen
Als je zoveel vijverslib hebt, dan is het wel écht nodig tijd om schoon te maken

Vijverslib ontstaat voornamelijk door organisch materiaal wat afzakt naar de bodem en daar langzaamaan wegrot. Dat zijn onder andere bladeren, afgestorven waterplanten, takjes, organisch afval van vissen, enzovoorts. Bodemvuil en slib dien je tijdig te verwijderen om de waterkwaliteit goed te houden. Het liefste maak je de vijver daardoor jaarlijks schoon om slib te voorkomen. Maak je de vijver niet schoon, dan loop je het risico dat er problemen gaat ontstaan met vissen. De kans op bacteriële problemen en parasieten wordt groter naarmate de dikte van de laag slib toeneemt en daarnaast heb je meer kans op een troebele vijver die niet meer helder te krijgen is

Een vijverstofzuiger gebruiken om bodemslib te verwijderen

Bodemslib en bezinksel is heel gemakkelijk te verwijderen door gebruik te maken van een vijverstofzuiger. Het is de snelste manier om je vijver schoon te krijgen en je hoeft je vijver niet leeg te halen. Het slib kun je tussen de waterplanten door opzuigen. Goede momenten om je vijver te stofzuigen zijn in het voorjaar en laat in het najaar. Door in het voorjaar schoon te maken voorkom je dat je hier later gedurende de winter last van gaat krijgen. Een tip bij het stofzuigen is om zo langzaam mogelijk over de bodem te bewegen, dat voorkomt dat slib omhoog dwarrelt en de vijver erg troebel wordt. Door langer de tijd te nemen zal het effect groter zijn, waardoor je ook eerder weer een mooie schone vijver hebt.

Aanbevelingen vijverstofzuigers

Oase Pondovac 4 vijverstofzuiger

Oase vijverstofzuiger
Oase vijverstofzuiger
  • Onze best geteste vijverstofzuiger.
  • Continue zuigen mogelijk door dubbele kamer.
  • Krachtige 1800 Watt motor
  • 5000 liter per uur
  • 4 jaar garantie

AquaForte vijverstofzuiger

Vijverstofzuiger AquaForte
Vijverstofzuiger AquaForte
  • Beste keuze voor incidenteel gebruiker.
  • Enkele kamer van 35 liter
  • 1400 Watt motor
  • 3000 liter per uur
  • 2 jaar garantie

Bekijk hier de complete lijst met een vergelijking van alle verschillende soorten vijverstofzuigers.

Bodemvuil vijver verwijderen met een dompelpomp

Een andere effectieve methode is door de vijver leeg te pompen met een dompelpomp. Wanneer je veel last hebt van bodemslib is het belangrijk om een degelijke dompelpomp te gebruiken die niet zal vastlopen op de grote hoeveelheid slib, algenresten, blad, enzovoorts. Je koopt er een slang aan en loost het water in de tuin, immers is het slib alleen maar goede voeding voor de planten.

Met een zachte bezem kan de bodem aangeveegd worden waardoor je het vuil extra doet opdwarrelen waardoor de dompelpomp het gemakkelijker kan verpompen. Er is geen snellere manier om de vijver leeg te krijgen en van al het slib af te komen wanneer je een goede vlakzuiger gebruikt. Daarbij is het niet nodig om een pomp te hebben die voorzien is van een vlotter, immers ben je er zelf bij aanwezig om hem uit te schakelen wanneer de vijver geheel leeg is.

Aanbevelingen dompelpompen om de vijver mee te reinigen

Een ontzettend krachtige dompelpomp die je niet teleur zal stellen is de Einhell dompelpomp van 18.000 liter per uur. Een zeer krachtige dompelpomp met een vermogen van 1000 Watt voor een schappelijke prijs. Op ieder van de genoemde dompelpomp kun je een stuk vijverslang koppelen. Het is niet aan te beleven om tuinslang te gebruiken, aangezien deze te nauw is wat veel weerstaand oplevert en daardoor debiet van de pomp kost.

PowerPlus 7.500 l/h

Beste keuze dompelpomp voor incidenteel gebruik.

PowerPlus 7500 liter/uur
PowerPlus 7500 liter/uur
  • 7.500 liter/uur
  • 400 Watt
  • INOX behuizing
  • 2 jaar garantie

Einhell 18.000 l/h

Beste keuze dompelpomp met meest krachtige werking.

Einhell 18000 liter/uur
Einhell 18000 liter/uur
  • 18.000 liter/uur
  • 1000 Watt
  • Aluminium behuizing
  • 2 jaar garantie

Einhell 9.000 l/h

Beste budget dompelpomp voor incidenteel gebruik.

Einhell 9000 liter/uur
Einhell 9000 liter/uur
  • 9.000 liter/uur
  • 370 Watt
  • Kunststof behuizing
  • 2 jaar garantie

Bekijk hier de complete lijst met een vergelijking van dompelpompen.

Vijverslib verwijderen en de vijver reinigen, waarom eigenlijk?

Een klus is het wel, maar waarom is het verstandig om tijdig het vijverslib te verwijderen en je vijver goed te reinigen?

Vijverslib heeft negatieve gevolgen voor vissen en het algehele biologisch evenwicht in de vijver. Een te dikke laag slib op de bodem van de vijver kan resulteert erin dat zuurstof de laag niet meer kan doordringen. Hier leven bacteriën in die je niet graag wilt hebben, al helemaal niet in combinatie met vissen. Je loopt een grotere kans op wondjes en plekjes bij vissen en een grotere kans op parasieten.

Hoe meer slib in de vijver, hoe meer kans je hebt op een troebele vijver. Een bruine kleur in de vijver doordat vissen in de sliblaag wroeten. En meer kans op groen water, zweefalgen, door de aanwezige voeding in het slib.

Bacteriën en sludge away om slib te verwijderen

Er zijn niet heel veel soorten “sludge away, sludge busters, sludge en slib verwijderaars” producten die echt doen wat ze moeten doen. Ik ben zelfs van mening dat er eigenlijk maar één product en merk is wat wel effect heeft. Dat effect merk je overigens niet binnen enkele dagen, maar eerder een aantal weken voordat je resultaat gaat zien. Die ervaring is opgedaan door te testen in een plantenvijver met een verkregen sample.

Hoewel ik van mening ben dat je beter aan de slag kunt gaan met een vijverstofzuiger wanneer je een flinke laag slib hebt, is het niet verkeerd om regelmatig wat bacteriën te doseren die het ecosysteem meehelpen. Bedenk echter wel dat enkele keren een pot van dit product aanschaffen qua kosten ook een vijverstofzuiger had kunnen zijn. Wanneer je hier zelf mee aan de slag gaat is het aan te beleven om de producten van Microbe te gebruiken waarvan je een dosering van 100 ml per 1250 liter vijverwater dient toe te voegen en dit gedurende 4 weken wekelijks dient te herhalen.

Microbe Sludge Away 1 liter

Microbe Sludge Away 1 liter
Microbe Sludge Away 1 liter

Microbe Sludge Away 4 liter

Microbe Sludge Away 4 liter
Microbe Sludge Away 4 liter

Wanneer kun je slib het beste verwijderen?

Het compleet reinigen van de vijver kun je het beste oppakken gedurende het voorjaar of laat in het najaar. Wanneer je in het najaar aan de slag gaat heb je het voordeel dat je de winter in gaat met een schone vijver waardoor je in het voorjaar zelf zo goed als geen onderhoud hoeft uit te voeren. Dat zorgt ervoor dat je de vijver met rust kunt laten zodat deze beter kan opstarten en een biologisch evenwicht kan creëren. Het liefst start je nadat het blad van de bodem is gevallen en de zuurstofplanten al zijn afgestorven. Knip en snoei ook direct alle waterplanten die nog wel staan, dit zal alleen maar zorgen voor nieuw bezinksel in de vijver wat uiteindelijk zal omvormen tot slib.

Ga je in het voorjaar aan de slag, dan stoor je het opstartproces deels. Dat is niet direct een groot probleem, maar wel belangrijk om rekening mee te houden waardoor je het liefst direct na het schoonmaken enkele doseringen bacteriën dient toe te voegen.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 5 reacties

  1. Simon

    Bedankt voor dit artikel. Ik heb nog wel een specifieke vraag. Onlangs ben ik verhuisd naar een huis met een vijver. Zelf heb ik overigens nooit eerder een vijver/vissen gehad (vandaar dat ik nu op deze website ben). Hier zwemmen enkele koi in (plus een heleboel kleine visjes op het moment, geen idee wat, zouden dat kleine koi kunnen zijn of planten die zich niet zo hard voort?), staan wat waterplanten, hangen veel insecten rond en zitten nu ook weer kikkers. Maar het is tevens gevuld met bladeren, takken en slib. Heel veel slib. Zo veel dat op sommige plekken ik nog maar 10 centimeter waterdiepte zie. De stok die ik er in stak ging minstens een halve meter de sliblaag in voordat ik op de bodem kwam. Nu heb ik persoonlijk geen zin om een vijver stofzuiger te halen, heb al elektrische apparaten genoeg. Ik weet ook niet wat voor bodem het is. De vijver leeg laten lopen is niet mogelijk, want het zit aangesloten op een smalle, ondiepe aftakking van een rivier die door onze tuin loopt (er is dus ook geen filter o.i.d.), dus dat blijft wel doorstromen. Het enige dat ik zelf kon verzinnen was leegscheppen, maar daar zag ik nogal tegenop gezien de hoeveelheid van het werk. Hier lees ik voor het eerst over het product ‘Sludge away’, dat zou kunnen helpen in het verwijderen van het slib op een minder arbeidsintensieve wijze. Nu is mijn vraag of dat spul kwaad kan als het in de natuur terechtkomt (aangezien het water ook de vijver weer uitstroomt, het stroompje in)? Ik zou het natuurlijk niet op m’n geweten willen hebben dat ik bijdraag aan verdere vervuiling van het rivierwater (ook al is het maar een beetje), of dat ik hiermee riskeer een natuurlijk evenwicht te verstoren (voorzover er nog natuurlijke evenwichten zijn binnen de door de mens gedomineerde natuur). Weet u toevallig of er mogelijke negatieve gevolgen zouden kunnen zijn van het gebruik van dit spul in een vijver zoals de onze? (Zowel voor de rivier, of überhaupt voor de vele dieren/planten in onze vijver en tuin).
    Onze vriendelijke vissen zouden u erg dankbaar zijn voor uw hulp 🙂

    1. Aboutkoi

      Hi, dank voor uw reactie! De kleine visjes zouden eventueel wel Koi kunnen zijn. Koi kunnen zich voortplanten wanneer ze ouder zijn dan 3 jaar. Maar die kans is niet zo groot, en hooguit één keer per jaar. De kans is groter dat het om goudvisjes zal gaan. Die zijn wanneer ze klein zijn nog zwart, wat later krijgen ze kleur.

      Het beste zou toch wel zijn om de takken en bladeren met de hand te verwijderen. Ik ben bang dat dit de enige manier is om de flinke laag slib, takken en bladeren weg te krijgen, gezien de hoeveelheid die u aangeeft. Sludge Away zal zeker wel helpen, maar dat zal enkel effect hebben op het fijne vuil wat eigenlijk al gevormd is tot slib. Ook de helderheid gaat er meestal flink op vooruit. U hoeft zichzelf geen zorgen te maken of het product kwaad kan voor de natuur. Het is een veilig product voor dier en natuur. Wel betwijfel ik of het effect gaat hebben, gezien uw vijver in open verbinding staat. Het middel zal zich dus sterk verdunnen en zo meespoelen via het riviertje, waardoor het effect gering zal zijn verwacht ik. Proberen zal geen kwaad kunnen, maar het zou enigszins zonde zijn wanneer het daardoor geen effect zou hebben.

      Wellicht kunt u met een grof en stevig schepnet al een flinke laag blad en grover vuil uit de vijver halen? Dan bent u daar in ieder geval al vanaf. Veel succes en geniet van uw vijver!

  2. Michael Grahame

    Beste
    Ik zit met een natuurvijver geen idee hoe veel liter water hier in zit wel weet ik dat hij ongeveer 20 m breed is en ongeveer 50 meter lang en het diepste punt is 180 m min 30 cm slib. Dit is van dat zwart stinkende slib.
    Nu is mijn vraag hoe verwijder is dit zo snel mogelijk voor het verkeert loopt ?
    Ik stak er mijn vissen in en wist toen nog niet van het slib. Mijn nonkel
    Zij toen dat het al 10 jaar geleden was dat hij de vijver had laten uitbaggeren
    Met kraan. Maar nu zitten er vissen in mijn koi en ik kan ze nergens anders steken. Dus wat is de beste en snelste oplossing ?

    Mvg

    1. Aboutkoi

      Dat is een flinke vijver, stel de diepte is gemiddeld 1 meter, dan is dit al snel 1000 kubieke meter. Ik heb een vermoeden dat het niet mee gaat vallen om dit met de hand te verwijderen. De methoden die hier geschetst zijn, zijn meer geschikt voor een ‘normale’ tuinvijver. Als het om een laag slib gaat van 30 cm is het mijn inziens wel de hoogste tijd om de vijver uit te laten baggeren. Een kraan is dan voor zo’n gigantische vijver wellicht geen overbodige luxe. Kun je de vissen er eventueel uithalen voordat je echt aan de slag gaat met een kraan? Het lijkt mij een gigantisch oppervlak waardoor het niet meevalt de vissen terug te vangen. Succes!

    2. ikke

      Beste Michael, ik lees nu jouw verhaal en ik denk dat uitbaggeren inderdaad nogal duur is. Mits dat slip geen aangekoekte vaste zooi is, waarom niet een gierdompelpomp met een voorsnijder gebruiken? Zo’n pomp trekt net als in een giertank bij de boer, alle slib weg. De voorsnijder is een roterend mes voor de rotor, al de takken en bladeren worden nu vermalen zodat de kans op het vastslaan van de gierpomp sterk wordt verminderd. Selecteer een model met voldoende opvoerhoogte & flow, slang erop, echt ideaal om je hof in deze warme tijd te voorzien van water/ plantenvoedsel. Let wel op het gewicht van de gierpomp, eentje van 60kg is beetje moeizaam te hanteren.

Geef een reactie