Koi een zoutbad geven: behandeling Koi ziektes met zout

Je bekijkt nu Koi een zoutbad geven: behandeling Koi ziektes met zout
Koi zoutbad

Zout kan fungeren als een wondermiddel in de vorm van een tijdelijk zoutbad voor Koi. Het kan effectief zijn om ziektes met zout te behandelen, denk bijvoorbeeld aan parasieten en schimmels. Echter zijn er ook risico’s verbonden aan het gebruik van zout. In dit artikel hebben we het puur over het geven van een zoutbad aan Koi, voor een aantal minuten tot maximaal grofweg een kwartier. De complete koivijver met zout behandelen vraagt om een andere aanpak. Wanneer je daar meer over wilt weten, lees dan: Zout in de koi vijver.

In welke situaties kan zout effectief zijn?

Zout kan een goede oplossing zijn wanneer alle Koi in de vijver het goed doen maar, er is één vis die problemen toont of vol met parasieten zit. Of wanneer je een nieuwe vis wilt introduceren vanuit een andere vijver, maar je vertrouwt het niet geheel. In dat geval is het zonde om de gehele vijver te behandelen en effectiever om alleen die specifieke Koi een tijdelijk zoutbad te geven. Het hoge zoutgehalte dood de parasieten en voorkomt (deels) dat je eigen koi ziek worden.

Ik raad aan om maximaal een dosering te gebruiken van 0,5 tot 1,5% zout. Dat komt neer op 5 tot 15 kilo zout per 1.000 liter water. Tijdens de behandeling dien je altijd goed te beluchten. Blijf altijd bij het zoutbad in de buurt, aangezien de Koi kan gaan springen of zelfs omvallen. Mocht dat laatste gebeuren, plaats de Koi dan direct terug in de vijver.

Tegen welke ziektes en parasieten kan een zout behandeling werken?

Zout is een effectief middel tegen diverse ziektes en schimmels. Eigenlijk kunnen alle parasieten behandeld worden door een zoutbad te gebruiken, zolang de concentratie zout hoog genoeg is.

Witte stip en trichodina behandelen met zout

Deze twee parasieten kun je beide goed behandelen met zout, zowel in de vijver als door een zoutbad te geven. Voor beide hanteer je in de vijver 6 kilo zout per 1.000 liter water. In een zoutbad gebruik je 1 kilo zout per 100 liter water.

Costia behandelen met zout

Een lage dosering zout kan in de vijver het averechtse effect hebben tegen parasieten. Costia gedijd namelijk zeer goed bij een lage dosering zout en kan daardoor ‘exploderen’ doordat een voedingsbodem voor ze aangelegd wordt. Costia behandelen met zout is alleen aan te beleven in een zoutbad, waarbij je maximaal 2 kilo zout per 100 liter water kunt toevoegen. Deze dosering is erg hoog, waardoor je zeer alert moet zijn. Costia behandel je daardoor liever met de juiste behandeling hiertegen.

Chilodonella behandelen met zout

Om Chilodonella te behandelen met zout dien je 2 kilo zout per 100 liter water te hanteren. Let er op dat deze concentratie zeer hoog is, waardoor je alert moet zijn.

Koi schimmel behandelen met zout

Schimmels bij Koi zijn erg goed te behandelen met een zoutbad. Vaak komt het voor dat maar één of twee Koi last hebben van schimmels. In dat geval kun je die Koi vangen en tijdelijk een zoutbad geven. Gebruik hierbij 1 tot 2% opgelost zout. Dat komt neer op 1 tot 2 kg zout per 100 liter water in het zoutbad.

Buikwaterzucht en waterzucht behandelen met zout

Om buikwaterzucht goed te behandelen moet je er in een vroeg stadium bij zijn, anders komt de behandeling vaak te laat zonder het gewenste effect. Het beste kun je de Koi voor langere tijd in een aparte (quarantaine)bak onderbrengen, waarbij je gebruik maakt van 6 tot 8 kilo zout per 1000 liter water. Lees meer over de behandeling van buikwaterzucht.

Vinrot behandelen met zout

Voor de behandeling van vinrot kun je de standaard dosering van 1% zout aanhouden in een zoutbad. Dat komt neer op 1 kilo zout per 100 liter water.

Stappenplan: Hoe ga je te werk bij het geven van een zoutbad?

Gebruik altijd een bak die voldoende ruimte bied aan de Koi. Dit hoeft geen overdreven grote bak te zijn, het is maar voor een aantal minuten, oplopend tot een kwartier. Het is niet verkeerd om over een meettank of een Koi bowl te beschikken, ideaal voor dit soort situaties.

1. Voorbereiden van het zoutbad

Zorg ervoor dat er voldoende water in de bak zit waardoor de Koi met zijn rug net onder water komt. Let er bij het vullen goed op hoeveel liter water er in de bak zit. Gebruik bijvoorbeeld emmers van 10 liter per stuk en tel deze. Het liefste gebruik je vijverwater. Voeg altijd een luchtsteen of luchtbal toe in de bak met water. Dat geeft je twee voordelen, je hebt ten eerste altijd voldoende zuurstof en daarnaast lost het zout gemakkelijker op en mengt zich vanzelf door de beweging in het water.

2. De juiste verhouding: zoutbad Koi dosering

Als dosering in een zoutbad gebruik je minimaal 0,55% zout, dat komt neer op 500 gram zout per 100 liter water. De geschikte hoeveelheid is afhankelijk van de behandeling die je geeft. Eventueel mag je de concentratie ophogen tot 2%, dat komt neer op 2 kilo zout per 100 liter water. De Koi zal het in deze laatstgenoemde situatie moeilijk krijgen door de hoge concentratie. Plaats hem direct terug mocht deze omvallen en plat gaan liggen. Gebruik natuurlijk wel zout zonder toevoegingen of jodium! Veilig zout om te gebruiken zijn de volgende soorten:

Zout in de vijver
Zout in de vijver

3. Plaats de Koi in zijn zoutbad

Doe de Koi voorzichtig in de bak met water en zoutoplossing. Blijf te allen tijden naast de bak staan en let goed op de Koi. De Koi kan bijvoorbeeld gaan springen, dus houdt je handen op het begin boven de Koi.

4. Laat de Koi 10 minuten in zijn zoutbad

Probeer 10 minuten te wachten voordat je de Koi terug plaats in de vijver. Mocht de Koi platvallen of kantelen voordat de 10 minuten verstreken zijn, plaats hem dan direct terug in de vijver. Het hoge zoutgehalte is in dat geval teveel voor de Koi. Echter door die straffe dosering heb je hoogstwaarschijnlijk de meeste parasieten al gedood en is de behandeling succesvol.

Samenvatting werkwijze Koi een zoutbad geven:

  • Gebruik een meettank of Koi bowl.
  • Vul met water en tel het aantal liters (bijv. met 10 liter emmers).
  • Belucht de bak met water.
  • Doseer 0,5 tot 2% zout afhankelijk van type behandeling (500 tot 2000 gram zout op 100 liter water).
  • Doe de Koi in de water en zoutoplossing.
  • Blijf alert en plaats desnoods de Koi terug in de vijver mocht deze plat gaan liggen of omvallen.
  • Laat de Koi 10 minuten in zijn zoutbad en plaats terug in de vijver.

Wanneer behandelen je Koi niet in een zoutbad?

Het geven van een zoutbad moet je niet zien als een basisbehoefte. Zonder goede reden is dit ten zeerste af te raden. Koi een zoutbad geven is vooral een alternatief wanneer bijvoorbeeld één Koi in de vijver problemen toont, terwijl je het idee hebt dat de andere Koi in de vijver geen problemen vertonen. Het liefste controleer je dit in combinatie met een afstrijkje van de slijmlaag onder een microscoop.

Open schubben of wonden behandel je beter niet met een zoutbad. Dit zal enorm bijten en het herstel van een Koi niet bevorderen. Door het hoge zoutgehalte verdwijnt een groot deel van de slijmlaag wat een eerste beschermlaag biedt voor de wond.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie