Piepschuim of templex platen hebben een erg goede isolatiewaarde en zijn daarmee ideaal om je vijver ijsvrij te houden. Vooral voor kleinere vijvers is het een ideale en betaalbare manier van afdekken.

Piepschuim als vijver ijsvrij houder
Mocht je al ijs op de vijver hebben, kun je een piepschuim plaat ook gebruiken om bijvoorbeeld je skimmer ijsvrij te houden. Je kunt houten latjes in de buurt van je skimmer leggen over het ijs, en daarop een piepschuim plaat leggen. Je zal zien dat je skimmer niet zal invriezen, en rondom ruim ijsvrij blijft. Het voordeel van piepschuim is natuurlijk mocht al het ijs gesmolten zijn, blijft het gewoon als een vlot door de vijver.
Een kleine vijver ijsvrij houden is prima mogelijk
Zeker kleine vijvers zijn goed ijsvrij te houden door gebruiken te maken van piepschuim. Je zorgt voor een simpele constructie van houten latjes, waar de platen precies op kunnen vallen. Zorg er wel altijd voor dat je een strook hebt die je niet dicht legt, zo kan de vijver goed blijven ontluchten.
Eventueel kun je die strook ook in het midden vrijhouden, en dan gebruik maken van een luchtpompje om nog wat extra te beluchten. Die luchtpomp zorgt er ook gelijk voor dat dat gedeelte niet kan bevriezen.
Welke piepschuim platen gebruiken?
Alle templex of piepschuim platen hebben een prima isolatiewaarde om een vijver ijsvrij te houden. Maar je kunt beter met een paar onderdelen rekening houden. Platen van 2 cm bijvoorbeeld, zijn gevoelig en te dun om goed tegen de weersomstandigheden te kunnen. Ze breken snel bij het gebruik en zakken door bij sneeuwval.
Je bent er beter mee af om platen te pakken met een dikte van 5 cm. Zelf heb ik in het verleden die dikte aangehouden voor platen van 100 bij 50 cm. Die platen zakken niet door, kunnen tegen een stootje en zijn nog steeds heel. Maar wellicht kun je beter voor 4 cm dikte gaan, die platen zijn echt een heel stuk goedkoper en moeten dik genoeg zijn.
- Piepschuim platen 100 bij 50 bij 5 cm (dik, kunnen heel goed tegen een stootje)
- Piepschuim platen 100 bij 50 bij 4 cm (voldoende dik, heel stuk goedkoper!)
Piepschuim vijver ijsvrijhouder gebruiken
Heb je geen zin om een constructie te maken om met piepschuim de vijver ijsvrij te houden? Het eenvoudigste wat je kunt doen is een ijsvrijhouder gebruiken.
Deze ijsvrijhouder doet precies wat hij zou moeten doen: ijsvrij houden. Het is een drijver die je zo in de vijver plaatst, met daarin een 150 Watt verwarmingselement. Meer dan genoeg om een wak in de vijver te houden. Je hoeft deze ijsvrijhouder alleen in het stopcontact te doen wanneer het ook echt berenkoud is en vriest. Zeker voor kleine vijvers een heel goede en voordelige manier om de vijver zonder problemen de winter door te helpen.
Nadeel van vijver afdekken met piepschuim
Grootste nadeel is dat piepschuim is dat het geen licht kan doorlaten. Wat je minimaal moet doen is bij mooie zonnige dagen één of twee platen van de vijver afpakken, zodat er voldoende lichtinval is.
Maar om van dat gedoe geen last te hebben, kun je één plaat in het midden vervangen voor een stuk noppenfolie. Het liefste wel dubbel of driedubbel, zodat er meer stilstaande lucht tussen blijft en je een betere isolatiewaarde krijgt. Gebruik een paar latjes onder het noppenfolie zodat het niet kan inzakken. Het noppenfolie zelf kun je bijvoorbeeld met stenen aan de zijkant vastleggen, of zwaardere planken.
Na de winter laat je de piepschuim platen drogen in de zon, zodat ze goed droog opgeborgen kunnen worden.
Samenvattend: hoe kun je de vijver ijsvrij houden met piepschuim?
- Piepschuim platen hebben een prima isolatiewaarde, en zijn in staat een vijver ijsvrij te houden. Wij raden deze platen aan: Tempex 100x50x5 cm (5 stuks) of Tempex 100x50x4 cm (12 stuks)
- Maak een simpele constructies van houten latjes waarop de platen rusten.
- Zorg wel voor voldoende licht wat de vijver in kan komen. Volledig afgedekt met templex platen zorgt voor onvoldoende belichting.
- Een gedeelte templex platen kun je vervangen voor noppenfolie, voor voldoende licht.
- Laat de platen na de winter altijd goed drogen.
- Gebruik minimaal een ijsvrijhouder wanneer je niet van plan bent de vijver af te dekken. Bekijk alternatieven voor de beste ijsvrijhouders.