Velda Floating Fish Dome: werkt het en is het de moeite waard?

Je bekijkt nu Velda Floating Fish Dome: werkt het en is het de moeite waard?
Velda Floating Fish Dome

De Floating Fish Dome van Velda is een ontzettend leuke eye-catcher voor in de vijver. Iedereen die de tuin binnen zal komen lopen hoor je er over, maar ook zelf heb je er heel wat plezier aan. Vanaf het terras of zelfs vanaf binnen zie je geregeld vissen de bol in zwemmen. Volgens mij vinden de vissen het ook gewoon hartstikke leuk, ze zijn nieuwsgierig en kunnen zelf ook naar buiten kijken. Je vijver komt hiermee een stukje meer tot leven. De bol zelf in elkaar plaatsen is zo gebeurt, je hoeft er zeker geen speciale kennis voor te hebben.

Velda Floating Fish Dome
Velda Floating Fish Dome

Het monteren en installeren

De Floating Fish Dome kun je heel gemakkelijk zelf in elkaar zetten. Dit duurt niet langer dan enkele minuten. Het enige wat je hoeft te doen is vier schroeven aandraaien met een schroevendraaier. Daarna de hoes er omheen trekken en klaar is de Fish Dome om te water gelaten te worden. Je bent niet langer bezig dan enkele minuten.

Fish Dome
Fish Dome

In het water plaatsen

Dit deel is wel iets lastiger. Het is namelijk best onhandig om dit vrije grote apparaat goed gevuld te krijgen met water. Het beste kun je deze stap aanpakken met twee personen. Alleen is onhandig doordat je onvoldoende controle hebt over de bol.

Het beste kun je de bol op zijn zij volledig onder water duwen zodat de bol zich vol trekt met water. Vervolgens draai je hem rustiger en laat je de bol langzaam boven water uit komen. Als alles goed is gegaan zit er nu geen lucht meer in de Fish Dome en drijft deze aan het oppervlak. Mocht er nu toch nog lucht in de bol zitten, dan kun je een slangetje gebruiken om de laatste lucht uit de bol te zuigen. Ook een vijverstofzuiger is hier ideaal, je kunt de bol dan gewoon laten drijven en de stofzuiger erin houden om alle lucht eruit te halen zodat de bol zich vult met water.

Instructies te water laten
Instructies te water laten

Het is wel even wennen voor vissen

In eerste instantie zijn de vissen en koi wat schuw na het plaatsen. Wat je kunt doen om de vissen al snel over de streep te halen om de bol te verkennen is door wat korreltjes voer onder de bol te duwen. De vissen moeten dan echt omhoog in de bol zwemmen om bij de korrels te komen. Heb je dit eenmaal eens gedaan, dan blijven de vissen uit nieuwsgierigheid hier geregeld inzwemmen.

Velda Floating Fish Dome modellen

Velda heeft twee verschillende maten van de Fish Dome. Het materiaal wat gebruikt is voor de bollen is perspex, een acryl variant. Perspex is erg hard en kan goed tegen weersomstandigheden en is daarmee ook goed bestand tegen snelle opwarming door de zon. Het enige nadeel is dat het wel relatief snel krast, daardoor vooral opletten geblazen bij het monteren en vooral even een doek gebruiken wanneer je de bol neerlegt.

Fish Dome modellen
Fish Dome modellen

Floating Fish Dome L / large

De grootste variant van de Fish Dome die vooral geschikt is voor vijvers met Koi. Deze bol heeft een drijfring met een diameter van 70 cm. De totale hoogte is 36,6 cm en de bol zelf heeft een diameter van 46 cm. Je kunt de Velda Floating Fish Dome L bestellen bij Toppy.nl en bol.com.

Floating Fish Dome M / medium

Deze bol heeft een drijfring met een diameter van 56 cm. De totale hoogte van de bol zelf is 24 cm en heeft een diameter van 36 cm. Deze variant past eigenlijk wel in iedere vijver, alleen als je grote vissen hebt kun je beter de large variant kiezen. Je kunt de Velda Floating Fish Dome M bestellen bij Toppy.nl en bol.com.

Velda Budget Fish Dome

De kleinste variant is de Velda Budget Fish Dome, deze heeft een diameter van 36 cm. De Budget variant is een stuk kleiner, maar biedt ook meer dan genoeg ruimte voor kleinere Koi en andere vijvervissen. Dit model is verkrijgbaar bij Toppy.nl en bol.com.

Beluchting in de vijver in combinatie met een Fish Dome

In Fish Dome hoort natuurlijk geen lucht te komen, al loop je dat risico wel in een vijver waar met een luchtpomp belucht wordt. Datzelfde effect ontstaat ook door een borrelende uitloop van een filter. Dit geeft geen problemen wanneer je de Fish Dome maar uit de buurt van de beluchting houdt. Je kunt de bol eventueel vastleggen met een paar sterke vislijnen, zodat deze altijd op dezelfde plek blijft liggen uit de buurt van beluchting.

Reinigen en onderhouden

Eens in de zoveel tijd is het nodig om met een fijne spons door de bol heen te gaan. Je krijgt namelijk redelijk snel aanslag van algen, op zich logisch gezien deze altijd heerlijk in het zonnetje ligt. Dit is niet de makkelijkste opgave, maar je wordt er handiger in. Door de bol langs de kant naar je toe te trekken kun je er precies onder met je arm. Waarschijnlijk zal er wat lucht in de bal komen tijdens het schoonmaken, die kun je er het makkelijkste weer uithalen door er een stuk slang in te doen en daar eventjes aan te zuigen.

De bol naar binnen halen in de winter

Het is aan te raden om de bol uit de vijver te halen wanneer de winter in aantocht is. Je voorkomt daarmee schade en daarnaast als het koud is zijn de vissen niet meer aan het oppervlak te vinden. Maak de bol goed schoon met een spons en eventueel kun je de zwarte hoes die om de drijfrand zit zelfs even uitwassen. Ook Velda zelf raadt aan om de bol bij temperaturen onder de 0 graden uit de vijver te nemen.

Je vissen beter observeren

Het grappige van deze bol is dat je de kans krijgt om je vissen van een andere hoek te observeren. Dat laten ze overigens niet allemaal even gemakkelijk toe. Vaak zijn het zelfde Koi die in de buurt van de Fish Dome blijven hangen en geregeld een kijkje nemen, terwijl andere alleen even kijken met hun kop en gelijk weer gevlogen zijn. Je krijgt dankzij deze bol de kans om de zijkanten en de buik eens goed te bekijken. Soms levert dit op dat je in een vroeg stadium problemen kunt ontdekken zoals ontstoken schubben, wondjes en open plekjes die duiden op parasieten. Laat dat overigens niet de reden zijn waarom je deze bol aanschaft, daar is hij veel te gaaf voor.

Velda Floating Fish Dome
Velda Floating Fish Dome

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie