Bruin vijverwater oorzaken en oplossingen

Je bekijkt nu Bruin vijverwater oorzaken en oplossingen

Een troebele vijver met een bruine kleur is niet iets wat we ons wensen en duidt vaak ook op een niet goed functionerend ecosysteem van de vijver. De bruine gloed in je kan heel veel verschillende oorzaken hebben. We laten je zien hoe je bruin vijverwater kunt voorkomen en geven je tips om je vijver opnieuw helder te maken, want het liefst hebben we natuurlijk allemaal een glasheldere vijver.

Oorzaak van bruin vijverwater

Om een bruine vijver weer helder te maken is het belangrijk om de oorzaak te begrijpen. In de meest situaties heeft bruin vijverwater te maken met één of meerdere van de volgende oorzaken:

  • De waterwaarden zijn niet op orde.
  • Er is teveel organisch afval in de vijver.
  • Afstervende zweefalgen die bruin kleuren.
  • Lage kwaliteit voer of voer wat voor veel verkleuring en afval zorgt.
  • Er is onvoldoende filtercapaciteit.

De waterwaarden zijn niet op orde

Bruin gekleurd vijverwater gaat vaak gepaard met een niet optimale waterkwaliteit. Het komt vaak voor dat de KH waarde, de carbonaathardheid, te laag is. Voor vijvers met planten is het belangrijk om een minimale waarde van 10, liefst nog hoger aan te houden voor een stabiele vijver. In Koivijvers zonder planten mag het lager zijn, maar nooit lager dan 5 om problemen met een te lage zuurgraad (PH waarde) te voorkomen. Verhoog de carbonaathardheid wanneer nodig met deze KH plus, voor mijn vijver voeg ik wekelijks een paar scheppen toe puur voor het plantenfilter.

De GH waarde, oftewel de Duits hardheid, is essentieel voor vijvers met waterplanten. Een te lage GH waarde zorgt voor slechte groei, gele bladeren of zelfs stervende waterplanten. De GH waarde voor vijvers met planten dient boven de 10 te blijven, liever nog 12 tot 13. De GH waarde kun je verhogen met deze GH plus, waar niets in zit wat schadelijk is voor vissen of waterplanten.

Vooral het verhogen van de KH waarde kan direct leiden tot een verbetering van de helderheid. Dit komt doordat carbonaat verbruikt wordt door bacteriën tijdens het omzettingsproces van de afvalstoffen ammoniak en nitriet. Wanneer bacteriën niet goed kunnen functioneren door een te lage KH waarde, kan dit resulteren in bruin en troebel vijverwater.

Veel organisch afval in de vijver zoals afgestorven blad en waterplanten

Organisch afval gaat rotten op de bodem van de vijver en zorgt uiteindelijk voor verkleuring en bruin vijverwater. Het is belangrijk om de bodem goed te reinigen, dit bespaard je een troebele vijver maar zorgt ook voor een beter ecosysteem. Rottende bladeren op de bodem van de vijver vormen daarnaast een voedingsbodem voor slechte bacteriën en parasieten, wat voor problemen kan zorgen met vissen.

Afstervende algen die zorgen voor bruin vijverwater

Zweef- en draadalgen ontstaan vaak doordat de waterkwaliteit niet optimaal is, ze groeien namelijk op overschotten nitraten en fosfaten. Zweefalgen is de groene waas die in het water aanwezig kan zijn. Wanneer zweefalgen afsterven worden ze bruin en wordt het vijverwater bruin van kleur. De beste remedie tegen zweefalgen is het gebruik van een UVC lamp, maar er zijn ook andere methoden om zweefalgen te bestrijden en een vijver weer helder te maken.

Visvoer zorgt voor afvalstoffen en verkleuring

De oorzaak van bruin vijverwater gaat vaak gepaard met het voer wat gegeven wordt aan de vissen. Zeker wanneer er geen aanleiding gevonden kan worden in de waterkwaliteit is dit vaak de boosdoener. Dat heeft voornamelijk te maken met de gebruikte ingrediënten van visvoer, niet ieder voer heeft namelijk dezelfde kwaliteit. Hoe beter de kwaliteit van visvoer, hoe beter het benut zal worden door de vis en hoe minder er onbenut blijft. Vaak zien we bruin vijverwater optreden bij Koivijvers waarbij er gebruik wordt gemaakt van een minder kwalitatief voer. Probeer eens over te stappen naar een aan merk of kies één van de alternatieven die wij aandragen in dit artikel over het beste Koivoer op basis van ingrediënten en samenstelling.

Onvoldoende filtercapaciteit of onvoldoende onderhoud

Wanneer een vijver onvoldoende filtercapaciteit heeft zorgt dit vaak voor een mindere waterkwaliteit, daardoor zijn ammoniak, nitriet en nitraat te meten met een watertest. Onvoldoende onderhoud aan het vijverfilter kan er ook voor zorgen dat de ontlasting van vissen te lang in het vijverwater blijft. Dit zorgt er ook voor dat afvalstoffen continu afgegeven blijven worden, wat niet bevorderend is voor de algehele waterkwaliteit.

Bruin vijverwater helder maken

Maar hoe kom je nu van bruin vijverwater af? Eigenlijk is het niet moeilijk om bruin vijverwater weer helder te maken wanneer de basis op orde is. Je kunt de vijver vrij snel weer helder maken wanneer je onze tips toepast:

  • Zorg voor een KH waarde van tenminste 10, liever nog 12. Verhogen kan met deze KH plus met natuurlijke samenstelling.
  • Zorg voor een GH waarde van tenminste 10, liever nog 12 of 13. Verhogen kan met deze GH plus met natuurlijke samenstelling.
  • Gebruik voer met goede ingrediënten om verkleuring en onnodige afvalstoffen te voorkomen, kies één van deze goed beoordeelde soorten voer.
  • Een UV lamp kun je bestrijden voor een UV lamp te gebruiken, dit voorkomt een groene vijver die uiteindelijk bruin zal kleuren.
  • Verwijder organisch afval zoals bladeren en plantenresten van de bodem, die zorgen voor verrotting, verontreiniging en daarmee verkleuring van het water.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie