Klei in de vijver toevoegen, één van die onderwerpen die nog steeds regelmatig aangezwengeld worden. Het roept gelijk vragen op met de vraag of het nuttig is om klei in de vijver te gebruiken, wat de voordelen van klei zijn. Andere vraagtekens worden er gesteld bij het gebruik van vijverklei in combinatie met een trommelfilter. Op die vragen proberen wij je antwoord te geven. Plus we helpen je met de beste soorten vijverklei en onze mening daarover.
Beste vijverklei in een overzicht
Op basis van samenstelling en prijs kwaliteit verhouding hebben wij onderstaande lijst samengesteld met kleisoorten. Dit in onze mening voor de beste vijverklei van dit moment.
Het bindend vermogen van klei
Klei heeft een bindend of absorberend vermogen, en dat is ook precies de kracht van klei. Klei is bijvoorbeeld in staat om water vast te houden, als de laag maar dik genoeg is. Zo ontstaan dan ook natuurlijke vijvers, die water vasthouden door een laag van klei. Niet dat dat ons doel is van het toevoegen van klei in je vijver. Maar die absorberende eigenschap, daar draait het wel allemaal om.
Juist klei is als geen ander in staat om stoffen naar zich toe te trekken en te absorberen. Voor die reden is vijverklei een waterzuiveraar eerste klas. Het zal zware metalen en giftige stoffen tot zich binden, die bijvoorbeeld in het water komen door een kuur met medicatie. Verder is klei ook in staat om organisch vuil te binden, zoals eiwitten die door voeding in het water komen.
Klei zal uiteindelijk een keer in een filter blijven hangen waardoor je het uit te vijver spoelt. Je spoelt dan dus direct ook die afvalstoffen weg. En dat betekent dan weer een verbetering van je waterkwaliteit.
Waaruit bestaat vijverklei?
Vijverklei is niets anders dan een natuurproduct, bestaande uit grote hoeveelheden mineralen. Waaronder montmorilloniet, bentoniet en calcium. Allemaal bevorderend voor de waterkwaliteit met positieve effecten op je vissen.
Montmorilloniet klei, de meeste zuivere klei?
In klei producten voor vijvers zien we vaak dat montmorilloniet het voornaamste basisproduct is wat aanwezig is in de klei. Dat is niet voor niets. montmorilloniet staat bekent om haar zuiverende werking, en wordt daarvoor ook toegepast in verschillende industrieën.
Montmorilloniet is in de regio “Montmorillon” ontdekt, in Frankrijk. Deze stof staat aangeschreven voor haar zuiverheid en zeer fijne poedervorm. In grote lijnen heeft het echter dezelfde eigenschappen als bentoniet, echter is montmorilloniet zuiverder. En dat is juist waar het voor bekend staat: zuiverheid en een zeer fijne poedervorm.
Heeft vijverklei een positief effect op Koi?
Sjah, daar vraag je wat. Dit is wel een lastige vraag om te beantwoorden. Want je gaat het verschil niet zien in een korte tijd. En er zijn natuurlijk heel veel andere factoren die ook effect hebben op Koi. En hoe weet je dan dat dat positieve effect speciaal is ontstaan door het toevoegen van die klei in je vijver?
Het voornaamste effect van klei is vooral een verbetering van de waterkwaliteit. Puur door het absorberend vermogen om giftige stoffen en metalen tot zich te binden. Plus het binden van organisch afval, waardoor het makkelijker weg te filteren is. Met een betere waterkwaliteit tot gevolg, wat weer goed is voor jouw Koi.
Klei zou daarnaast een positief effect moeten hebben op de glans van de huid. Plus een bevorderend effect voor de slijmlaag van Koi. En eerlijk, als je ziet hoe Koi uit de mudponds in Japan komen na een zomer in die modderige vijvers te hebben verbleven. Geloof me, dat is echt onwijs. De vraag is wel een beetje of dat direct komt door klei, of is het een indirect effect doordat de waterkwaliteit verbetert?
Klei zou ook moete helpen in de vertering en opname van voedsel. Zo zijn er zelfs voertjes waarin montmorilloniet klei is verwerkt. Eerlijk ben ik niet direct gecharmeerd van korrelvoer waarin klei is verwerkt, zelf geloof ik daar niet zo in.
Maar, wat ik wel weet is dat er zelfs bij de beste kwekers in Japan gezworven wordt op het effect van klei. En waarom is klei één van de nummer 1 producten als het om reinigingsproducten voor de huid (ja, van mensen) gaat?
Hoe regelmatig vijverklei toevoegen?
Het beste kun je ervoor kiezen om klei met grote regelmaat toe te voegen. Liever kleine doseringen met veel regelmaat, dan grote doseringen. Je gaat er dan meer plezier aan beleven. Allereerst omdat je vijver dan gewoon veel minder lang tijdelijk troebel is door het toevoegen van klei. En ten tweede zal klei uiteindelijk in je filter terecht komen. Je spoelt het dus weer weg laat lopen om te verversen of je filter te spoelen.
Het beste kun je klei trouwens toevoegen in de avond. Dan is de klei de dag erna al haast niet meer zichtbaar als je buiten komt.
Vertrouwen van klei in Japan

We weten dat sommige kwekers best wat vertrouwen hebben in klei. Zo zijn er kwekers die klei toevoegen in de binnen vijvers, bijvoorbeeld de Sakai Fish Farm. Maar ook heeft Masahito Kataoka mij zelf verteld dat hij erg veel waarde hecht aan zijn mudponds in de bergen. En dat had voornamelijk één hele belangrijke reden, namelijk mineralen en klei! Niet voor niets verblijven zijn beste Koi in de volgens hem beste mudponds in de bergen. Benieuwd naar deze kweker? Lees eens de blog over zijn Koi Farm: Oya Koi Farm: de farm van familie Kataoka.
Vijverklei mengen door korrelvoer
Wist je dat je vijverklei ook kan doseren door je voedsel? Je kunt je voer licht sprayen met water en vervolgens een paar kleine schepjes klei toevoegen. Rommel het voer met de klei goed door elkaar in een emmer, en Voilà! Koi krijgen zo direct klei binnen, dat zou weer moeten helpen voor een betere spijsvertering plus directe inname van mineralen. Eerlijk, ik zelf zie van dit mengen het nut niet zo in, maar er zijn mensen die er bij zweren. Als je dit gaat proberen doe het dan met kleine beetjes voer tegelijk, want nat gesprayd voer moet je dezelfde dag nog opvoeren.
Beste vijver klei kopen, ons advies en argumentatie
Als je het aan ons vraagt zit er niet direct enorm veel verschil in de verschillende soorten vijver klei die te koop is. Wel vallen een paar dingen op, wat je zeker kan merken wanneer je de klei probeert op te lossen in een emmer water. In sommige producten zit een grover deel klei, wat niet oplost. Een soort zand, dat lijken mij niet de meest zuivere kleisoorten. Niet zuiver genoeg, of bewust om de prijs te drukken? Ik weet het niet, maar die soorten klei gebruiken we liever niet! Onderstaand een lijstje met de in onze ogen beste klei soorten.
1. Breeders Secret klei, beste prijs/kwaliteit vijverklei
De meest zuivere klei is Breeders Secret zeker niet, maar wel een klei die super prijstechnisch gezien één van de meest interessante is. De wekelijkse dosering van 12 gram per 1000 liter vind ik zelf wat veel in één keer. De vijver kan dan best een dag troebel blijven. Liever dus wat minder en regelmatiger doseren.
Wil je een onwijs zuivere klei? Dan zou ik deze niet pakken, want in Breeders Secret heb ik het meegemaakt dat er toch een klein gedeelte wat grover of zand achtig is. Ik zelf heb daar totaal geen moeite mee. die paar grove korreltjes blijven de eerste de beste keer dat ze het filter passeren wel hangen. En ach, je maakt mij niet wijs dat die paar procent verschil in zuiverheid het verschil gaat maken. Ik voeg dan liever wat extra klei toe!
2. Bactoplus Ohmizu Clay
Ik denk dat het kleiproduct van Bactoplus niet eens zo heel bekent is. Waarom, geen idee! Als je deze klei probeert te mengen in een emmer water hoef je maar even rond te draaien en alles is zo goed als verdwenen. Lost eenvoudig op, en het water blijft niet lang troebel. BactoPlus Ohmizu Clay mag dus terecht in deze lijst staan.
3. Takazumi Clay
Takazumi kennen we allemaal wel van de tegenwoordig rode emmertjes voer. En sjah, een merk met Koi producten zonder klei is natuurlijk geen optie. Vandaar Dat Takazumi ook een eigen ‘Clay’ op de markt heeft gebracht. Prijstechnisch nog steeds een best interessante klei. De klei is redelijk zuiver en tijdens het oplossen in een emmertje blijft er weinig over wat direct naar de bodem zinkt. Prima klei dus en betaalbaar.
4. Kusuri Klei
Een erg zuivere montmorilloniet klei. Een wekelijkse dosering met Kusuri Klei van maximaal 10 gram per 1000 liter water is meer dan voldoende. De klei lost goed op en lijkt erg zuiver. En ja, dat is op gevoel, want helemaal zeker duidelijkheid over de zuiverheid van klei heb je niet. Wel is dit de duurste klei uit onze reeks. Mocht je het eerste keer zijn om klei te proberen zou ik liever voor een goedkopere kiezen. Voor die reden staat deze klei dan ook onderaan in ons lijstje.
Klei gebruiken in combinatie met een trommelfilter
Ik hoor vaak genoeg zeggen dat klei nutteloos is om te gebruiken in combinatie met een trommelfilter. De klei zou binnen de kortste keren uit je water gezeefd worden door de superfijne zeefpanelen. Daar gaat het volgens mij al mis. Want hé, je wil die klei toch juist uit je water hebben? Klei zal stoffen aan zich binden, ik gaf al aan zware metalen, gifstoffen en organische stoffen zoals eiwitten. Geen probleem toch als je trommel dat redelijk snel wegspoelt? Wat je het beste kunt doen is de doseringen verder verkleinen en met meer regelmaat toevoegen.
Conclusie: klei gebruiken in je vijver
- Klei is voornamelijk effectief om de waterkwaliteit te verbeteren.
- Het verwijdert giftige stoffen en zware metalen.
- Klei is in staat om organisch afval te binden, waardoor het makkelijker weg gefilterd kan worden.
- Het beste effect heb je door met regelmaat kleine hoeveelheden te doseren, in plaats van grote hoeveelheden in eens.
- Je kunt klei eventueel mengen door je voer, door het lichtjes nat te sprenkelen en goed te mengen met een paar schepjes klei.
wat vind je van de Refresh klei , deze uit Japan zou naar verluid de beste en zuiverste op de markt zijn ( is wel de duurste) ?
mvg
Een hele fijne, zuivere klei die makkelijk oplost. Eenmaal geprobeerd, ondertussen alweer jaren geleden (ergens 2010-2015?). Mijn idee is eerlijk gezegd dat dit zijn prijs niet waard is. Dat beetje wat niet goed oplost in een minder zuivere klei, dwarrelt wel naar de bodem en filter je er snel weer uit (bijvoorbeeld zand). Je kunt dan net zo goed wat meer ‘goedkopere’ klei gebruiken dan meer ‘duurdere’. Maar natuurlijk blijft het uiteindelijk een persoonlijke keuze.