Wanneer vijverpomp uitzetten? Mag een vijverpomp uit?

Je vijverpomp vormt het hart van je vijver. Het zorgt voor circulatie en zal je filtersysteem voeden met water. Je filter zit vol goede bacteriën, die zuiveren schadelijke stoffen uit het water. Zoals ammoniak en nitriet, de directe afvalstof van je vissen. Vervolgens stroomt het water terug de vijver in. Als je de pomp zou uitzetten, betekent dat eigenlijk dat je dit gaat onderbreken. Wanneer vijverpomp uitzetten? Wij geven je een duidelijk onderbouwd advies!

Wanneer vijverpomp uitzetten?
Wanneer vijverpomp uitzetten?

Moet een vijverpomp altijd aan staan?

Tijdelijk uitzetten is heus niet erg. Het ligt er wel aan wat je precies verstaat onder tijdelijk uitzetten. Gaat het om een hooguit een half uurtje om het een en ander schoon te maken aan je vijverpomp of het filter? Dat is echt geen probleem. Zeker als je filtermateriaal nat blijft is het geen probleem om dat half uurtje zelfs te verlengen naar bijvoorbeeld twee uur. Maar hoe korter, hoe beter.

Maar structureel gaat op dat een vijverpomp altijd aan moet staan!

Energie besparen door je vijverpomp uit te zetten

In de nacht je vijverpomp uitzetten, dat klinkt als een prima idee om energie te besparen. Maar ho, wacht even. Als je ’s-Nachts je vijverpomp uitzet, belemmer je eigenlijk je filter volledig. Bacteriën krijgen in de nacht geen verse zuurstof en verse voeding vanuit de vijver gevoed. Dat betekent dat je filter nooit goed zal functioneren.

’s Nachts vijverpomp uitzetten: de enige uitzondering

Er is één uitzondering wanneer je vijverpomp wel uit mag in de nacht. Dat is wanneer je je vijverpomp alleen gebruikt als sierelement, bijvoorbeeld als fontein. Maar bedenk wel dat, als dit ook je enige vorm is van zuurstof verrijking, dat waterplanten juist in de nacht zuurstof ontnemen in de nacht. In de zomer is dat in vijver met veel beplanting en visbezetting dus ook niet aan te raden om te doen.

Heb je last van geluid en wil je daardoor de vijverpomp uitzetten? Denk dan eens na over een goede luchtpomp. Lees ook: Beste luchtpomp voor de vijver, alles over beluchting!

Vijverpomp in de winter uitzetten

Zelfs in de winter raden we je aan je vijverpomp en het filter gewoon door te laten draaien. Ondanks de kou blijft een groot gedeelte van de bacteriën gewoon leven. Dat zorgt ervoor dat je in het voorjaar een vliegende start hebt met je vijver. Minder gedoe met algen of groen water en een betere waterkwaliteit voor je vissen.

Wanneer de vijverpomp uitzetten?

Eigenlijk zet je jouw vijverpomp nooit uit. Het apparaat staat 24/7 aan en circuleert het water in je vijver door het complete systeem. Uitzetten doe je hooguit om schoon te maken, aan je filterlijn te werken. Eventueel bij extreme kou in de winter, als zelfs isoleren van je filter met noppenfolie niet voldoende is. Maar dan moet het wel heel erg hevig vriezen!

Je vijverpomp uitzetten, is dat slim om te doen?

Ons advies is, aangezien een vijverpomp het hart van je vijver pompt, een vijverpomp nooit uit te zetten. Alleen bij uitzondering voor het spoelen en schoonmaken van je filter, vijver, of de vijverpomp zelf.

Toe aan een nieuwe vijverpomp?

AboutKoi staat vol met nuttige tips en interessante weetjes over alles wat te maken heeft met vijvers, vissen en Koi. Zo schreven we eerder een advies over de meest energiezuinige vijverpompen. Wellicht is dat interessant voor jou! Lees meer: Top 10 meest energiezuinige vijverpompen.

11 reacties op “Wanneer vijverpomp uitzetten? Mag een vijverpomp uit?

 1. Als ik mijn uv lamp eruit haal, veroorzaak in dan geen kortsluiting?
  Dit omdat normaal gesproken het vijverwater langs de uv lamp gaat, en nu er geen lamp meer inzit er volgens mij het water makkelijk in de behuizing van de lamp kan komen, of ben ik nu erg blond?

  1. Dat ligt er een beetje aan wat voor model filter je hebt. Normaal gesproken is het geen probleem om de UV lamp eruit te halen. De lamp zit zelf namelijk in een afgesloten glazen of kunststof buis die ervoor zorgt dat er geen water bij de elektrische apparatuur komt. Kun je de lamp niet gewoon met een losse stekker uitschakelen? Vaak heeft de lamp namelijk een eigen stekker. Let er wel op dat het voorjaar er weer aan begint te komen, de UV lamp aanzetten is dan vaak geen overbodige luxe om je water mooi helder te houden!

  2. Hallo,

   Ik heb een vijver van 5×4 met 3 koikarpers en een aantal kleine goudvissen.
   Het is ‘ nachts aan het vriezen ( 1 tot 2 graden) en ik heb de filter en pomp nog lopen, maar nu gaat het dinsdag woensdag en donderdag 2,3 en 4 graden vriezen. Kan ik de pomp en filter toch nog aanlaten..
   Wordt het dan niet te koud voor de vissen..

   1. De vijverpomp mag je in de winter gewoon aan laten staan. Dit heeft zelfs de voorkeur, omdat je dan minder snel bevriezing hebt. Het belangrijkste is dat het filter zelf niet kan bevriezen, bij strenge nachtvorst is het wel verstandig om het filter een klein beetje te isoleren. Bijvoorbeeld met simpel bubbelfolie of vliesdoek. Het zal niet heel veel kouder worden afhankelijk of je pomp aan of uit staat. Dat laatste kan wel het geval zijn wanneer je het water bijvoorbeeld door een ondiepe beek laat stromen.

 2. Hallo filter heb ik met noppenfolie beschermd en er zit nu een mooi sneeuwdekje overheen. De pomp draait nog door, maar de vijver lijkt wel langzaamaan aan het dichtvriezen. Nu zijn er mensen die zeggen pomp pas uitzetten bij volledig dichtvriezen zolang water nog stroomt niets aan doen. Maar wat als de pomp toch uit moet. Deksel vd filter lichten om bevriezing te voorkomen?

  1. Hoogstwaarschijnlijk zal de noppenfolie en de sneeuwlaag ervoor zorgen dat het filter niet zal bevriezen. Houdt het wel dagelijks goed in de gaten, want met de temperaturen die we op dit moment hebben kan er wel ijsvorming ontstaan wanneer de stroming laag is. Is de uitloop van het filter ook geïsoleerd, zodat het water altijd vrij terug kan stromen naar de vijver? Ik zou er zelf niet snel voor kiezen om de vijverpomp uit te zetten. Je loopt het risico dat het stilstaande water in het filter gaat bevriezen. Je kunt het filter dan beter leeg laten lopen zodat het niet kapot kan vriezen.

 3. Hallo de filter zit in de grond ingegraven. Alleen de deksel komt er nog bovenuit. Leidingen zitten ondergronds behoudens de stukjes slangen die op de filter zijn aangesloten die zie je nog een stukje. De pomp zelf draait nog maar die staat diep onder het hoornblad verstopt. De uitstroom van het water naar de vijver komt vanuit onder water. Begint nu een slush achtige laag op de vijver te ontstaan aan de andere kan van waar het water de vijver inkomt.

 4. Ik las net dat je in de winter de pomp uit moest zetten om de rust in de vijver te houden. En hier word gezegd de pomp wel mag laten lopen. Als ik de pomp uit zet kan ik de pomp beter in de vijver laten liggen.

  1. Het beste is om de vijverpomp inderdaad aan te houden in de winter. Mocht je toch besluiten deze uit te zetten, is het inderdaad beter om de vijverpomp in het water te laten liggen. Mocht je hem er toch er uit halen, maak hem dan heel goed schoon, ook de binnenzijde bij de rotor (magnetisch gedeelte).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *