Beste luchtpomp voor de vijver, alles over beluchting!

Je bekijkt nu Beste luchtpomp voor de vijver, alles over beluchting!

Het belangrijkste om op te letten bij het aankopen van een luchtpomp voor de vijver is de capaciteit. De hoeveelheid lucht die een pomp per minuut afgeeft, dat is echter geheel afhankelijk van de grote van jouw vijver. Verder kun je natuurlijk letten op het Wattage. Hoe lager in verhouding met de capaciteit, hoe energiezuiniger de luchtpomp natuurlijk is wat direct scheelt in de energiekosten.

Ruime beluchting in binnen vijver
Ruime beluchting in binnen vijver

Luchtpomp vijver capaciteit berekenen

Je luchtpomp stem je altijd af op basis van de inhoud van je vijver. Als vuistregel voor de hoeveelheid beluchting kun je gebruik maken van deze twee standaarden:

  • 5 liter per minuut als vuistregels voor Koivijvers per 1000 liter water
  • 3 liter per minuut als vuistregel voor visvijvers per 1000 liter water

Zorg altijd voor voldoende capaciteit, liever nog overcapaciteit. Je zult namelijk nooit problemen krijgen wanneer je teveel beluchting hebt, terwijl vijvers met te weinig zuurstof directe vissterfte tot gevolg kunnen hebben. Dit kan zeker voorkomen bij warme periodes in de zomer.

Beste luchtpomp voor vijvers

1. FujiMac luchtpompen

Sinds 2019 zijn de FujiMac luchtpompen in Nederland verkrijgbaar en ze worden nog steeds gezien als de beste. De opbrengst van deze luchtpompen is namelijk ontzettend hoog. Ze hebben een laag energieverbruik maar de hoeveelheid lucht die ze weten te verplaatsen is hoog. Dat lage energieverbruik zie je ook terug in de hoeveelheid hitte die ze produceren, namelijk bijna geen. En daarnaast zijn ze haast geruisloos wanneer aangesloten op een luchtschijf of luchtring, absoluut stiller dan haast alle andere luchtpompen die verkrijgbaar zijn. Hoewel haast alle premium merken slechts 2 jaar garantie geven, krijg je op deze luchtpompen 3 jaar garantie wat ze extra aantrekkelijk maakt.

FujiMac luchtpompen zijn verkrijgbaar vanaf 2400 liter tot 18000 liter per uur in de modellen Fujimac 40, 60, 100, 150, 200, 250 en 300.

Fujimac luchtpomp
Fujimac luchtpomp

2. Nitto Piston luchtpompen

Al jarenlang staan Nitto Piston luchtpompen bekend omdat het pistonpompen zuin met een zuiger in plaats van membranen. Dat maakt ze niet onderhoudsarm, maar ook ontzettend efficiënt en stil. Dit is de ideale luchtpomp die je in een filterput of onder een vlonder verwerkt en waar je vervolgens gewoon je zitje op kan plaatsen. Je hoort ze namelijk zo goed als niet wanneer ze tegendruk hebben. Ook bijzonder handig is dat ze goed tegen water kunnen, zelfs wanneer ze eens volledig zijn ondergelopen kun je ze goed laten drogen en is de kans heel erg groot dat ze het gewoon weer zullen gaan doen. Je weet natuurlijk maar nooit wanneer je deze pomp in een filterput plaatst.

De Nitto Piston luchtpompen kunnen 2800 tot 12000 liter lucht per uur verplaatsen en is verkrijgbaar in de modellen 28, 45, 60, 80, 100, 120 en 200.

Nitto LA-45
Nitto LA-45

3. Secoh JDK-S luchtpompen

Ook Secoh is een premium luchtpompen merk die bekend staan om efficiënt omgang met energie en hoge opbrengsten. De Secoh luchtpompen zijn redelijk zuinig, maar kunnen niet tippen aan de Fujimac luchtpompen qua energie efficiëntie. Doordat deze luchtpompen voorzien zijn van membranen hebben ze wat meer opbrengst op een hogere diepte in tegenstelling tot wanneer er zuigers toegepast zouden zijn. Ook zijn dit hele stille luchtpompen waar je weinig last van zult hebben, ze brommen niet maar hebben eerder een licht suizend geluid. De pompen zijn uitgerust met indicatielamp die zal gaan branden wanneer het filter verstopt zit of wanneer de membranen vervangen dienen te worden. Overigens moet je er niet vanuit gaan dat je dat lampje snel ziet branden, Secoh luchtpompen kunnen echt jarenlang 24 uur per dag aanstaan zonder ook maar enige problemen te geven.

De Secoh JDK-S luchtpompen zijn verkrijgbaar vanaf 3000 tot 12900 liter lucht per uur in de modellen 50, 80, 100, 120 en 200.

Secoh JDK luchtpomp
Secoh JDK luchtpomp

4. Thomas/Yasunaga AP luchtpompen

Dit merk is ontworpen voor en door vijver- en koiliefhebbers die kwaliteit ontzettend belangrijk vinden maar ook de prijs gering willen houden. Hieruit is een zeer robuuste luchtpomp ontstaan die prima tot wel 3 meter diepte lucht kan verpompen, gewoon buiten kan staan in weer en wind en zeer onderhoudsvriendelijk is. Enig nadeel wellicht dat het model toch wel wat zwaarder en groter is dan andere merken, hoewel dat weinig uitmaakt voor de werking. Deze luchtpomp is bijzonder geschikt voor het zwaardere werk op grote dieptes, zeker wanneer je vijver dieper is dan 2 meter kun je eigenlijk niet om deze luchtpomp heen. Het zwaarste model houdt zelfs ruim 60 liter per minuut over bij 3 meter diepte en de kosten vallen reuze mee vergeleken met de eerder genoemde luchtpompen.

De Thomas/Yasunaga luchtpompen zijn verkrijgbaar tot 12000 liter per uur in de modellen 40, 60N, 60/80, 80H en 120.

Thomas Yasunaga AP luchtpompen

5. AquaForte AP luchtpompen

Een prijstechnisch interessante keuze en daardoor opgenomen in deze lijst is de AquaForte AP luchtpompen serie. Deze luchtpompen starten bij 1800 liter per uur oplopend tot 15000 liter per uur. Ze zijn net wat minder stil, maar nog steeds een acceptabel bromgeluid wat je prima kunt gebruiken in een filterput. Hoe kleiner het model, hoe minder geluid ze in verhouding ook maken, een AP100 maakt bijvoorbeeld duidelijk meer geluid dan de AP35. Het fijne van deze luchtpompen is dat ze ontzettend betaalbaar zijn, een fractie van de prijs van premium luchtpompen die hier verder weergegeven zijn. En toch is het een uiterst goede membraan luchtpomp met veel kracht. Het zwaarste model kan in theorie tot 5 meter diepte en heeft zelfs bij 2 meter diepte nog een opbrengst van 200 liter per minuut (12000 liter per uur).

De AquaForte AP luchtpompen zijn verkrijgbaar tot 15000 liter per uur in de modellen 35, 45, 60, 80, 100, 150 en 200.

AquaForte AP luchtpomp

Wanneer heb je een luchtpomp nodig in je vijver?

Een luchtpomp is voor geen enkel type vijver een overbodige luxe. Zeker in de zomermaanden is het erg belangrijk om te beluchte. Hoe warmer water namelijk wordt, hoe minder zuurstof het kan vasthouden. Wanneer je steuren in de vijver hebt is een luchtpomp altijd een vereiste, immers zijn steuren zeer gevoelig voor het zuurstofgehalte. In de winter is een luchtpomp niet nodig, gezien water dan zeer veel zuurstof kan vasthouden, wel is kan het zorgen voor een wak in de vijver waardoor er natuurlijke ontluchting is.

Moet je een luchtpomp gebruiken in combinatie met planten?

Ja, ook bij een vijver met planten kun je het beste gebruik maken van een luchtpomp. Veel waterplanten zijn wanneer de zon schijnt in staat om koolstofdioxide (CO2) om te zetten in zuurstof (O2). Dat is prima voor je vijver, alleen in de nacht draait dit proces precies om. Dan wordt zuurstof omgezet in koolstofdioxide. Wanneer je heel veel waterplanten hebt kan daardoor het zuurstofgehalte in de nacht erg hard zakken. En datzelfde proces gebeurt ook door (draad)algen, waardoor een zuurstoftekort kan ontstaan. Een luchtpomp in plantenvijvers is daardoor ook aan te bevelen.

Moet een luchtpomp 24 uur per dag aanstaan?

Dit hangt van de omstandigheden af. Hoe hoger de watertemperatuur is hoe wenselijker het is om de luchtpomp de gehele dag aan te houden. Zelf loop ik geen risico en gebruik ik de luchtpomp altijd 24 uur per dag vanaf het voorjaar tot aan het najaar. Als het kouder wordt is dat niet meer nodig, het water is dan wel in staat om voldoende zuurstof vast te houden. Als het echt koud is kun je de luchtpomp juist weer aanzetten om zo een wak in de vijver te houden zodat de vijver kan ontluchten.

Wat moet het zuurstofgehalte in mijn vijver zijn?

Water kan een maximaal gehalte zuurstof dragen wat afhankelijk is van de temperatuur. Bij 10 graden watertemperatuur, kan water 11,3 mg zuurstof per liter water vasthouden. Bij 20 graden is dit nog maar 9,2 mg. En bij 30 graden maximaal 7,8 mg. Dat is de theorie, maar in praktijk wordt er in je vijver constant zuurstof verbruikt, daardoor is het gehalte in de vijver altijd lager.

Het zuurstofgehalte in je vijver moet voldoende op pijl blijven, voor normale vijvers is dat ongeveer 6 mg zuurstof per liter water. Voor Koivijvers gaan we liever naar de 8 mg zuurstof per liter. Dat verschil kun je best merken overigens, hoe hoger het zuurstofgehalte wordt, hoe actiever je vissen worden. Helemaal in de zomermaanden is het verschil met een luchtpomp aan of uit in activiteit van Koi duidelijk te merken.

Het zuurstofgehalte testen

Je kunt het zuurstofgehalte van je vijver testen met de ze druppeltest voor zuurstof van Sera. Je neemt een monster van je vijverwater in het bijgeleverde buisje en voegt hier vervolgens met twee druppelflesjes vloeistoffen aan toe die op het water en de aanwezige zuurstof reageren. Even schudden en afhankelijk van de dichtheid van de vlokken heb je een betrouwbare indicatie van het zuurstofgehalte.

Wat merk je bij te weinig zuurstof in de vijver

In het ergste geval zal er vissterfte optreden, maar voor het zover is kun je vaak de volgende symptomen herkennen. Als je deze symptomen herkent, zeker bij warmer weer, is de kans groot dat er een zuurstoftekort in de vijver is.

  • Vissen zwemmen aan het oppervlak.
  • De vissen liggen vrij stil en happen vluchtig.
  • Vissen gaan naar de plek waar de meeste zuurstof is, vooral in de buurt van bewegend water en beluchting. Bijvoorbeeld bij een zuurstofsteen, wateruitloop of waterval.
  • De kieuwen gaan snel op en neer.
  • Vissen zijn lusteloos en hangen stil.

Hoeje het brommend geluid van je luchtpomp kunt tegengaan

Gebruik een rubberen matje onder de voetjes van de luchtpomp. Als dat nog niet genoeg is om het brommende geluid tegen te gaan kun je eventueel de luchtpomp compleet isoleren met bijvoorbeeld vilt. Zorg wel voor voldoende ruimte tussen het vilt en de luchtpomp zelf en controleer of de luchtpomp daardoor niet te warm wordt, wat namelijk niet goed is voor de levensduur van de membranen.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 4 reacties

  1. L. Bleeker

    Brommend geluid van je luchtpomp tegengaan door de luchtpomp hangend aan een touw op te hangen. Let wel op dat de luchtpomp waterpas opgesteld is. Zo ook de waterpomp heb ik hangend opgesteld geen brom geluid meer, welke door de houten constructie wel hoorbaar was.

  2. Arno

    Heb vrij recent een V30 aangeschaft met een luchtsteen rond 20.
    We hebben een vijvertje van 3 bij 1 bij 1.3, normaliter zou dit een geschikte pomp zijn echter ik vind dat de luchtopbrengst behoorlijk aan de hoge kant is. Kan ik de luchtstroom reduceren op 1 of andere manier zodat ik minder schuim op mijn water heb en weer vissen kan zien.

    1. Aboutkoi

      Hallo Arno, ja hoor – dat is geen probleem. Een V30 is naar ons idee geschikt voor een vijver van maximaal 10.000 liter water, met Koi. Het makkelijkste is om een klein T-stukje in de luchtslang te zetten, met één zijde die naar de luchtsteen gaat van 20cm, en bij het andere uiteinde een klein luchtkraantje die je op een kiertje zet. Je kunt dan zelf bepalen hoeveel lucht er naar de luchtsteen stroomt. Succes!

Geef een reactie