Wanneer je last hebt van groen water, is de kans aanzienlijk dat dit zweefalgen zijn. Deze eencellige algen zijn zo klein en fijn, dat ze door het filter niet opgenomen of afgevangen worden. Sterker nog, je kunt ze niet waarnemen met het oog, buiten dat je een groene gloed kunt zien in het water. Dit kan zo hevig worden, dat je vijver meer begint te lijken of erwtensoep! Gelukkig zijn er mogelijkheden, groen water en het niet kunnen zien van de vissen gunnen we immers niemand.

Wat kun je tegen zweefalgen in je vijver doen?

Er zijn meerdere opties om het groene water te lijf te gaan. Niet iedere vijver is immers hetzelfde, en ook kan er daarnaast een verschillende voorkeur zijn voor behandeling. Een zweefalgen probleem kan opgelost worden op natuurlijke wijze of op een snellere ‘onnatuurlijke’ manier. In deze blog nemen we je mee in de laatste, aangezien deze het snelst en meest effectief is.
Middelen tegen zweefalgen gebruiken
Manier één is het gebruiken van toevoegingen, algenkuurtjes of bestrijdingsmiddelen om algen tegen te gaan. Niet alleen remmen ze die vervelden draadalgen, maar ook zweefalgen zullen snel minderen. Wat ons betreft heeft deze manier echter niet de voorkeur. Je kunt veel beter in een goede UV lamp investeren. Daarmee kun je permanent heen groene vijver verhelpen.
Wil je meer over middelen tegen algen, lees dan eens dit artikel: De beste middelen om algen te bestrijden!
UV lamp tegen zweefalgen gebruiken
Het gebruiken van een UVC-lamp is de tweede optie. UV straling enorm effectief om groen water te bestrijden. Heb je de juiste hoeveelheid UV licht, dan zul je zien dat je vijver met de dag helderder zal worden. Binnen één week de bodem weer zien is geen uitzondering!
Hoeveel Watt UV heb ik nodig om mijn groene vijver helder te krijgen?
Het belangrijkste bij het kopen van een UV lamp is het vermogen van de lamp. Dit dient afgestemd te worden op de hoeveelheid vijverwater. Dit is bepalend voor het wel of niet helder krijgen van jouw vijver. Hierbij is het belangrijk om in beschouwing te nemen of de vijver de gehele dag in het zonlicht ligt, en om wat voor type vijver het gaat. Gaat het om een ‘normale’ vijver met siervissen, of juist om een zweef bezette vijver met Koi? Wij raden aan om onderstaande schema te gebruiken om het vermogen van de UV lamp te bepalen.
Omstandigheden vijver | Wattage van de UV lamp (normale lamp) |
Normale vijver met siervissen | 2 á 3 Watt per 1000 liter water |
Normale vijver met siervissen, gehele dag in zonlicht | 3 Watt per 1000 liter water |
Koi vijver met zware visbezetting | 4 Watt per 1000 liter water |
Koi vijver met zware visbezetting, gehele dag in zonlicht | 5 Watt per 1000 liter water |
Wat voor verschillende UV lampen zijn er, en welke is voor mijn vijver geschikt?
Voor siervijvers tot 6.000 liter water, of Koivijvers tot 2.500 liter water
De XClear Economy UVC lamp van 11 Watt kan gebruikt worden voor kleinere vijvers met een maximale inhoud van 6.000 liter water. Eventueel te gebruiken voor Koi vijvers met een inhoud van maximaal 2.500 liter water. De lamp kan gemakkelijk met vijverslang aangesloten worden.
Siervijvers tot 12.000 liter water, of kleine Koivijvers tot 6.000 liter
De Aquaforte XClear TL 25 Watt lamp is geschikt voor grotere siervijvers, tot 12.000 liter water. Of Koivijvers tot maximaal 6.000 liter water. Kunststof lamp die prijstechnisch interessant is binnen het segment. De hoeveelheid water die door deze unit gepompt kan worden is 8.000 liter water netto. Teveel water door deze unit pompen kan daardoor haast niet.
Koivijvers tot 10.000 liter water, of siervijvers tot 20.000 liter water
Voor Koivijvers kiezen we voor een RVS lamp, de Aquaforte RVS Power T5 40 Watt lamp. De behuizing van deze lamp is duurzaam en van RVS, dit verhoogt de levensduur van de gehele unit. Met kunststof units wil het voorkomen dat na een aantal jaren gebruik de huls van de unit zachter wordt en lek raakt door de UV straling. Geschikt voor Koivijvers met een inhoud van maximaal 10.000 liter water. Of voor ‘normale’ vijvers met siervissen en planten met een inhoud van +/- 20.000 liter water.
Grote Koivijvers tot 20.000 liter water, of siervijvers tot 40.000 liter water
Ook voor grotere Koivijvers kiezen we voor een RVS lamp. Wanneer je een Koivijvers hebt van een inhoud tot 20.000 liter water is een Superfish Koi Pro RVS UVC T5 75 Watt geschikt. Door de RVS unit is de levensduur hoog en weerkaatst de UV straling aan de binnenzijde, waardoor deze effectiever is. Voor ‘normale’ vijvers met siervissen en planten met een inhoud tot 40.000 liter water.
Ik wil een amalgaam lamp gebruiken, hoeveel Watt heb ik nodig?
UV lampen die gebruik maken van amalgaam licht zijn krachtiger dan normale UV lampen. Het vermogen van de lamp kan hierdoor verminderd worden om hetzelfde resultaat te behalen. Dat betekent minder stroomkosten. Als vuistregel kan gehanteerd worden dat een amalgaamlamp 2 tot 2,5 keer krachtiger is dan een normale UV lamp. Stel je hebt voor jouw vijver 100 Watt aan UV licht nodig. In dat geval is een amalgaamlamp van 40 Watt voldoende.
Wat zijn de beste amalgaamlampen voor Koi vijvers
Het grote voordeel van amalgaamlampen is dat ze krachtiger zijn dan normale UV lampen. Er is nog een bijkomend voordeel: de lampen kunnen ingebouwd worden in bestaande filters! Bijvoorbeeld in een zeef of trommelfilter, of de eerste kamer van het meerkamerfilter. De lampen zijn vooral interessant voor grotere vijvers. Koi vijvers met een inhoud van minimaal 10.000 liter, of grotere siervijvers met een minimale inhoud van 20.000 liter.
Krachtige 40 Watt amalgaam lamp met de beste prijs
De Xclear dompel UVC unit Amalgaam 40 Watt is een krachtige amalgaamlamp. Let wel op dat dit een industrieel product is, de stekker moet daardoor zelf gemonteerd worden. Deze lamp is betaalbaar en zeer krachtiger. In praktijk is deze lamp goed voor Koivijvers tot ongeveer 25.000 liter water.
40 Watt amalgaam lamp met module en goede service
Net als de eerder genoemde amalgaamlamp is deze lamp in praktijk goed om Koivijvers met een inhoud van ongeveer 25.000 liter water helder te houden. De Koi Pro dompel amalgaam 40 Watt lamp is iets rijker uitgerust met een adapter waarop een LED indicatie lamp de levensduur van de lamp aangeeft.
80 Watt amalgaamlamp met module voor Koivijvers boven de 25.000 liter water
Wanneer je vijver groter is dan 25.000 liter water, is 40 Watt niet meer voldoende. Je doet er dan wijzer aan om de 80 Watt variant te gebruiken, de Koi Pro dompel amalgaam 80 Watt lamp. In praktijk voldoende voor vijvers met een inhoud van ruim 50.000 liter water. Net als het 40 Watt exemplaar is ook deze voorzien van LED indicatielamp voor de levensduur van de lamp.
Hoe sluit ik een UV lamp aan?
Ligt je vijverpomp in de vijver, en is deze aangesloten op het vijverfilter wat naast de vijver staat? Dan kan de UV unit aangesloten worden tussen de vijverpomp en het filter in. Zo wordt de UV lamp vol geperst met water. De lamp aan de binnenzijde van de unit moet volledig onder water zitten, anders kan deze verbranden of overhit raken
Het aansluiten is eenvoudig. De lampen beschikken over een ingang en uitgang. In de meeste gevallen standaard meegeleverd met slangtules. Een andere optie is de slangtules vervangen voor PVC schroefkoppelingen, waardoor ze op PVC leidingen aangesloten kunnen worden.
Wanneer is een UV lamp aan vervanging toe?
Per uur dat een lamp aanstaat, zal de UV straling verder verzwakken. UV lampen die voor vijvers gebruikt worden hebben ongeveer 8000 á 9000 branduren. In theorie betekent het dus dat jaarlijks, bij voorkeur in het voorjaar, de UV lamp vervangen moet worden. In praktijk blijkt het echter vaak zo te zijn dat de lamp wel langer meegaat. Anderhalf of twee seizoenen is geen uitzondering. Een amalgaamlamp gaat vaak zelfs nog langer mee, tot wel drie of vier seizoenen.
Ons advies is dan ook de lamp te blijven gebruiken, totdat je merkt dat de vijver weer wat groener begint te kleuren. Een betere indicator is er niet. Vanaf dan is het rap tijd om de lamp te vervangen!
Zijn er ook nadelen aan het gebruik van UV lampen?
Glashelder water is beslist geen nadeel voor de meeste. Toch kunnen er ook nadelen opgenoemd worden, al vallen deze eigenlijk in het niet wanneer we naar het voordeel van helder water kijken.
Met een lamp bestrijd je om een kunstmatige manier zweefalgen. Alleen dat groene water krijg je niet voor niets, het betekent dat er meer aan de hand is. En wel in de vorm van voeding of afvalstoffen die in het water aanwezig zijn. Zweefalgen groeien onder andere op fosfaten en nitraten, die voornamelijk door het voeren in het water terecht komen.
Door de zweefalgen weg te nemen, kan het gebeuren dat draadalgen gaan groeien in de vijver. Deze zien kans om de overgebleven voedingsstoffen op te nemen, die daarvoor door zweefalgen opgenomen werden.
Als laatste nadeel dood een UV lamp meer dan alleen zweefalgen. Namelijk ook fijn organisme en bacteriën. Gebruik daarom nooit een te krachtige UV lamp in verhouding met de vijverinhoud.