Voorgevormde vijver, ideaal als siervijver

Water in de tuin brengt leven. Mooi is dat, maar wat een gedoe kan het aanleggen van een vijver zijn. Een vorm voor de vijver bedenken, uitgraven, zorgen voor een goede bodem waarin vervolgens de folie aangebracht kan worden. Dan moet je er vervolgens nog eens voor zorgen dat de rand van de vijver netjes wordt afgewerkt. De rand brengt overigens ook nog eens met zich mee dat deze netjes waterpas gemaakt dient te worden. Je snapt het wel, een hoop gedoe dus, een voorgevormde vijver is veel gemakkelijker.

Voorgevormde vijverbak, ideaal als siervijver
Voorgevormde vijverbak, ideaal als siervijver

Voorgevormde vijver, veel eenvoudiger

Veel gemakkelijker wordt het wanneer je gebruik maakt van een vijver die gewoon in zijn geheel al af is. Oftewel, een voorgevormde vijverbak. Geen gedoe, de bak in de tuin plaatsen, afmeten waar er gegraven dient te worden en aan de slag. Eerst dient er natuurlijk wel een keuze gemaakt te worden, welke voorgevormde vijver is geschikt voor wat jij met de vijver wilt doen?

Een vijver met visbestand

Je wilt leven in de tuin, nog leuker wordt het dan wanneer je vissen in de vijver plaatst. Nu zijn voorgevormde vijvers niet geschikt voor Koi, daar is het merendeel simpelweg te klein en ondiep voor. Maar gelukkig zijn er genoeg soorten siervissen die prima in de vijver kunnen zwemmen. Denk hierbij aan goudvissen, goudwinden, blauwwinden, shubunkins, sarasa, goudzeeltjes en goudelritsen.

Zorg ervoor dat je kiest voor een voorgevormde vijver die genoeg diepte heeft. Bij voorkeur 60 centimeter of dieper, anders vraag je met een visbezetting om problemen tijdens de winterperiode. Ook zorgt voldoende diepte ervoor dat je schommelingen van watertemperatuur zo veel mogelijk tegengaat.

Wat betreft inhoud van de vijver kun je het beste voor vijvers kiezen met een inhoud van meer dan 1000 liter water. Dit zorgt voor voldoende zwemruimte voor de vissen en daarnaast kun je meer planten kwijt, waardoor het water op natuurlijke wijze gefilterd kan worden.

Ideale voorgevormde vijvers voor kleine visbestanden:

Natuurlijke vijver met planten

Om leven in de tuin te krijgen is het heus niet nodig om een vijver te hebben met visbezetting. Water in de tuin zorgt op zich al voor leven en beweging in je tuin. Zeker wanneer de vijver vol staat met prachtige waterplanten. Je moet eens opletten hoeveel libellen er in het voorjaar en in de zomer bij jouw vijver komen kijken!

Ook de vogels die bij jou in de buurt verblijven zullen erg tevreden zijn. Zeker wanneer er een ondiep stukje is, of nog veel beter, een klein watervalletje via een vlakke steen. De mussen en merels zullen in rijen staan te wachten om zich te kunnen wassen.

De eisen aan de voorgevormde vijver waar geen vissen in komen zijn een heel stuk minder hoog. Diepte is vrij onbelangrijk, zolang het voldoende is om plantenmanden in te kunnen plaatsen is het prima. Bedenk wel, hoe ondieper de vijver, hoe warmer het water zal worden wanneer de zon in de zomer krachtig is. Dit zal ervoor zorgen dat algen zich sneller weten te nestelen en je al snel een groene vijver krijgt.

Ideale voorgevormde vijvers voor planten

Verschillende diepteniveau ’s

Als je graag verschillende soorten vijverplanten wilt gebruiken, is het een idee om te kiezen voor een vijver welke beschikt over meerdere diepteniveau’s. Hierdoor heb je meer keuze in de soorten waterplanten die je wilt gebruiken in je vijver. Natuurlijk kun je ook eenvoudig zelf diepteniveau’s creëren door bijvoorbeeld ophogingen te maken doormiddel van stoeptegels. Dit laatste is een groot voordeel van de voorgevormde PE vijvers, er is immers geen kans dat je folie lek raakt door de tegels.

Ieder zijn voorkeur, voor ieder een vijver

Uiteindelijk maakt het niet uit wat je kiest, een vijver is een mooie aanvulling voor je tuin. Let er erop dat je zorgt voor voldoende diepte wanneer je graag vissen in de vijver wilt houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *