Koi veiling in Ojiya

Wekelijks wordt er in de zomer op vrijdag een Koi veiling gehouden in Ojiya. Bij deze veiling wordt een groot aantal lots geveild. Hierbij kun je denken aan groepen met kleine Koi, tot wel 50 of zelfs 100 stuks, maar ook grotere Koi tot zeker in de 60 centimeter.

Bovenaanzicht Koi veiling
Bovenaanzicht Koi veiling

Iedere vrijdag start de Koi veiling om 13:00 uur in de zomermaanden. De veiling vindt plaats in het speciale veilinghuisje in Ojiya. Tijdens deze sessie was onder andere Ryu Mano aanwezig van de Izumiya Koi Farm om op te treden als veilingmeester.

Slimme Koi veiling systeem van de Japanners

Veilinghuisje in het water
Veilinghuisje in het water

Het veilinghuis staat volledig in het water, wat speciaal is gedaan om zo op een makkelijke manier de Koi langs de bieders te laten drijven. Alle Koi welke geveild gaan worden zijn dan ook verpakt in een viszak en drijven in een blauwe Koi basket op het water. De Japanners hebben een slim systeem bedacht waarmee alle bakken met touwen aan elkaar zijn bevestigd.

Bij de ingang van het veilinghuisje staan een aantal mensen welke steeds de voorste Koi basket losmaken van het touw en deze langzaam doorschuiven het huisje in waarna ze langzaam langs de kopers drijven. Doordat het huisje is opgebouwd als een tribune kunnen alle kopers goed zien wat er voorbij drijft. Ook is er in het huis een bovenverdieping waarvan je kunt bieden.

Ryu Mano als veilingmeester
Ryu Mano als veilingmeester

Wanneer een lot geveild wordt, wordt het nummer van de hoogste bieder op de viszak genoteerd. Hierna verlaat de viszak al drijvend de andere zijde van het huisje. Ook hier houdt het systeem van de Japanners nog niet op. Er lopen mensen door het water welke de zakken met Koi verslepen en naar de juiste plaats begeleiden. Iedere koper heeft zijn eigen nummer welke is aangegeven op een bordje, daar worden de aangekochte Koi per kweker gestald totdat de veiling is afgelopen.

Onbegrijpelijk lage prijzen

De kopers zijn Japanse handelaren en dierenwinkels welke voor een prikje de vissen opkopen. Er gaan hier zakken met Koi, met zeker 50 stuks, weg voor bedragen waar je in Nederland nog niet eens handje vol Tosai kunt kopen. Ook worden er grote Koi verkocht tot wel 65 centimeter voor flutbedragen. In eerste instantie onbegrijpelijk, want de prijzen in Europa zijn namelijk echt het véélvoudige van deze bedragen.

Na navraag te hebben gedaan bij Ryu Mano blijkt het dat de geveilde Koi voornamelijk van hobbyisten zijn. Veel hobbyisten in Japan kweken zelf Koi en beschikken zelfs over één of meerdere mudponds. De hobbyist kan zelf niets met honderden Koi, daarom worden ze geveild voor kleine prijsjes.

Inladen maar …

Nadat de veiling is afgelopen worden de busjes van de kopers achteruit gereden en kan het inladen beginnen. Dit gaat allemaal niet zo netjes zoals we hier met Koi omgaan. Er wordt maar wat af gesleept met de viszakken, de Koi stuiteren letterlijk op en neer door de zak heen.

Voorzichtig is anders
Voorzichtig is anders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *