Koi zijn best kwetsbaar, zeker als we ze vergelijken met karpers in de natuur. Dit is te begrijpen als we bedenken dat in de natuur karpers dienen te overleven als klein visje, waardoor alleen de sterkste overblijven. Bij Koi is dit wel anders. Om de omstandigheden te verbeteren in de winter, kan er gebruik worden ge maakt van een winterkap om de temperatuur beter vast te houden of er kan gekozen worden voor het verwarmen van de vijver om zo zelfs groei te realiseren.

Kwetsbaarheid van Koi
Als we kijken naar de karpers in de natuur, dan lijken deze veel sterker. We kunnen Koi dan ook hiermee niet vergelijken. Wat betreft gedrag zijn de twee zeker gelijk aan elkaar, maar wat betreft weerstand is er een groot verschil. Beide scharrelen het water af op zoek naar voeding, vangen graag zonnestralen op aan het wateroppervlak en in de winter zakken ze af naar de bodem op zoek naar beschutte plekken om de winter door te komen. Laatstgenoemde lijkt voor Koi eerder noodzaak dan voor karpers in de natuur. De kwetsbaarheid van Koi is goed te begrijpen als we kijken naar het kweekproces. Koi worden in Japan doorgekweekt op uiterlijk, dat is alles wat lijkt te tellen bij onze Japanse vrienden. Dit is waarschijnlijk de oorzaak voor zwakkere vissen. Daarnaast worden de visjes op jonge leeftijd meermaals geselecteerd (senbetsu) om zo de beste Koi over te houden, terwijl in de natuur alleen de sterkste jonge karpertjes kunnen overleven. Op zich allemaal geen probleem dat Koi wat zwakker zijn, mits de omstandigheden van de vijver hiervoor geschikt zijn.
Winterse omstandigheden
In ons land is het zo dat we in de winter voor langere tijden koude watertemperaturen kunnen hebben, welke met gemak onder de 6 graden Celsius kunnen komen voor weken of zelfs maanden aan één. Dit zijn geen ideale omstandigheden voor Koi! De Koi moeten gaan overleven wanneer de temperaturen zo laag worden, ze gaan naast elkaar stil liggen op de bodem en bewegen zich nauwelijks. Meestal zorgt dit niet voor directe problemen, behalve als de duur van de koude periode te lang gaat worden. Een enkele Koi wil zelfs op haar zij gaan liggen en het lijkt alsof deze het niet gaat overleven. De Koi raken langzaam uitgeput met het gevolg dat wanneer de temperatuur in het voorjaar weer langzaam verbeterd de Koi niet opgewassen zijn om de snel ontwikkelende parasieten en aeromonasbacterien de baas te kunnen zijn. Reden genoeg dus om ervoor te zorgen dat de Koi niet in overlevingsstand hoeven te gaan gedurende te winter.
Leefbare omstandigheden creëren
Graag willen we onze geliefde Koi dan ook een handje helpen en ervoor zorgen dat ze gewoonweg niet in de overlevingsstand, stilliggend op de bodem van de vijver hoeven te komen. Hier zijn makkelijke manieren voor, we moeten er simpelweg voor zorgen dat de watertemperatuur hoger blijft en de Koi kleine beetjes gevoerd kunnen worden zodat ze goed en wel de winter doorkomen.
Vijver afdekken en overkappen in de winter

De vijver overkappen in de winter is de goedkoopste oplossing om de temperatuur een paar graden hoger te houden. Steeds meer hobbyisten maken een winterkap welke ervoor zorgt dat de wind van het water afblijft en de meeste vrieskou uitgesloten wordt. Temperaturen onder een goed gemaakte winterkap komen vaak niet eens onder de 8 graden Celsius, wat een prima temperatuur is voor Koi in de winter. Een goede winterkap is een eenmalige investering die zich terugbetaald, een Koi is immers veel meer waard (zo niet letterlijk, dan wel figuurlijk) dan de aanschaf van de kap. Sinds enkele jaren zijn er zelfs een aantal bedrijven welke speciale winterkappen maken voor vijvers, echt een aanrader.
Vijver verwarmen

Wil je het maximale uit de Koi halen en er zeker van zijn dat ze gezond en wel de winter doorkomen, dan kun je de vijver verwarmen naar mooiere temperaturen. Al vraagt het wel enige investering is dit het beste wat je kunt doen als je een echte liefhebber bent van je vissen. Niet alleen zorg je ervoor dat de Koi goed en wel de winter doorkomen, maar ook de gehele vijver help je de winter door. Alle filtersystemen, de bacteriën en dikke laag biofilm die zich heeft ontwikkelt komen goed de winter door, waardoor je volledige vijversysteem draaiende blijft en je met een vliegende start weer het voorjaar in kunt gaan. Vergeet daarnaast ook niet dat je Koi met hogere temperaturen zich blijven ontwikkelen, je kunt blijven doorvoeren en je zorgt ervoor dat ze ook in de winter een paar centimeters groeien.
Alles weten over verwarmen? Lees dan eens: Koi vijver verwarmen, stabiel en zonder problemen de winter door.
Verwarmen heeft natuurlijk wel een keerzijde, de kosten voor de energie welke je gebruikt. Het verwarmen van een beetje Koivijver, laten we zeggen met een minimale inhoud van 10 kubieke meter water, kost al snel honderd euro of meer per maand om op een temperatuur boven de 10 graden Celsius te houden. Of dat de moeite waard is, is voor iedereen een eigen beslissing. Verwarmen van de vijver kan heel makkelijker met een heater.