Winter zonder zorgen met deze maatregelen voor jouw vijver

Je bekijkt nu Winter zonder zorgen met deze maatregelen voor jouw vijver

In ons koude kikkerlandje hoort het er bij dat we ieder jaar opnieuw de winter voor onze kiezen krijgen. Op zich allemaal geen probleem, maar voor vijverbezitters betekent dit wel dat we een rustige periode tegemoet gaan wat betreft vijver en Koi. Wel zijn er een aantal zaken om op voor te bereiden bij de koude temperaturen, we nemen je mee met een aantal belangrijke tips om de winter met Koi goed door te komen.

Bevriezingen en vorst

Bij strenge vorst moet je alert zijn en een oogje in het zeil houden bij je vijver. Voor he het weet is er iets bevroren en heb je een (groot) probleem met de vijver. Zorg ervoor dat de filtersystemen goed zijn ingepakt wanneer deze in de buitenlucht staan. Gebruik bijvoorbeeld bubbeltjes- of noppenfolie om deze goed in te pakken. Let vooral ook op kogelkranen, aangezien daar namelijk altijd wat water in blijft staan. Bevriest dat, dan is de kans groot dat de kogelkraan kapot vriest. Mocht je leidingen hebben met stilstaand water, laat het water daar dan uitlopen wanneer het flink gaat vriezen.

Pas op met een overloop in de vijver

Een overloopje in de vijver is ideaal om teveel regenwater af te voeren. Wanneer je een standpijp gebruikt aan de buitenzijde van de vijver, dan is de kans heel groot dat deze bevriest. Pak deze goed in of sluit hem gewoon even af bij koude dagen.

De vijver ijsvrij houden met piepschuim

Vijver ijsvrij houden met piepschuim
Vijver ijsvrij houden met piepschuim

Piepschuim inzetten is een slimme oplossing om ijsvorming te voorkomen. Je kunt een stuk piepschuim gebruiken om je skimmer ijsvrij te houden, het vormt als het ware een hoedje over de skimmer heen. Ook de vijver zelf kun je er goed mee ijsvrijhouden, gebruik bijvoorbeeld dit soort tempex platen van 100 bij 50 cm. Pak het liefst dikke platen, zoals deze. Kost niet veel, heel simpel om te maken en levert je heel veel resultaat op.

Gebruik in de winter ook beluchting

Winter_bevroren_vijver

Wanneer je geen mogelijkheden ziet om je vijver in de winter af te dekken met een winterkap, tempex platen of een laag noppenfolie? Zorg er dan altijd voor dat je gebruik maakt van een luchtpomp om te zorgen voor een wak in de vijver. Een klein luchtpompje met een luchtbal of luchtschotel is al voldoende om een opening te houden. Het is verstandig op half water te beluchten en niet helemaal vanaf de bodem. Je hebt dan meer opbrengst van de luchtpomp waardoor er meer beweging aan het oppervlak is en de bodem van de vijver blijft ongeroerd waardoor de vissen beter kunnen rusten.

Een goede luchtpomp kun je in dit artikel vinden, we maken daarin een vergelijking van de beste luchtpompen.

Zorg voor een wak in de vijver

Hoe hard het ook vriest, een wak in de vijver houden is het belangrijkste wanneer er een plaat met ijs ontstaat. Dit zorgt voor ontluchting van schadelijke gassen en voorkomt dat de vissen verstikken. Voor kleinere vijvers is het handig om een goede ijsvrijhouder in te zetten, die altijd een opening zal houden.

Minder voeren in de winter

In de winter is het belangrijk om je voergedrag aan te passen. Koi en karperachtigen verteren voeding veel langzamer bij koude temperaturen. Zorg er altijd voor dat je gebruik maakt van een lichtverteerbaar wintervoer. Daarnaast voer je natuurlijk ook veel minder. Mocht de watertemperatuur onder de 6 graden Celsius komen, dan mag er gestopt worden met voeren. Om een goed wintervoer te kiezen, raad ik je aan om door te lezen in dit overzicht met goede soorten wintervoer voor Koi.

Blijf in de winter ook water verversen

De basis van een gezonde Koivijver is water verversen. Een ideale manier om je vijver stabiel te houden. Vergeet dat vooral ook niet in de winter te doen, want juist in die periode ontstaan er veel problemen met de zuurgraad (pH) van vijverwater. De carbonaathardheid (kH waarde) zal langzaam uitgeput raken, waardoor water langzaamaan steeds zuurder zal worden. Ik leg je uitgebreid uit waarom de pH en kH waarde zo belangrijk zijn en hoe je deze stabiel houd in dit artikel. De kans op vissterfte wordt hierdoor aanzienlijk. Zorg dus dat je blijft verversen, minimaal ongeveer 10% per week van de volledige vijverinhoud.

Lees meer waarom waterverversen zo belangrijk is! Water verversen in de vijver

Wat te doen bij ijs op de vijver?

Winter_eenden

Je hoeft niet direct in paniek te raken wanneer de vijver dichtvriest. Wel is het goed om te beseffen dat het niet goed is voor Koi en veel andere vijverbewoners wanneer de vijver niet meer kan ontluchten. Het beste wat je kunt doen is een pan met warm water gebruiken die je op het ijs zet. De pan zal langzaam door het ijs zakken, waardoor de vijver weer vrij kan ademen. Ga in geen geval hakken en breken in het ijs, door de drukgolven die hierdoor ontstaan kan dat alle gevolgen van dien hebben voor jouw Koi.

Sneeuw op het ijs kun je beter verwijderen

Ligt er ijs op de vijver waar vervolgens een laag sneeuw op valt? Dan kun je de sneeuw het beste voorzichtig verwijderen. Sneeuw heeft namelijk een sterke isolerende werking, en dat is precies het laatste wat je wilt. Door sneeuw kan er een zuurstoftekort ontstaan en kunnen gassen niet meer ontluchten uit de vijver. Ga natuurlijk altijd voorzichtig te werk.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie