Winter zonder zorgen met deze maatregelen

Het hoort er nu eenmaal bij in ons koude kikkerlandje dat we ieder jaar opnieuw die winter voor onze kiezen krijgen. Dat is op zich geen probleem, we zijn er allemaal aan gewend en weten nu eenmaal dat dit zo hoort. Helaas voor vijverbezitters betekent dit wel dat we een rustige periode tegemoet gaan wat betreft vijver en Koi. Wel moeten we zorgen dat we voorbereid zijn om koude temperaturen, daarom volgen een aantal tips hoe jij je vijver en Koi het beste de winter doorkomt.

Winter_uitzicht

Kijk uit voor bevriezingen en vorst

Ja, vorst zorgt er niet alleen voor dat je in de ochtend de ruit van je auto mag krabben of zelfs moet uitkijken om niet uit te glijden op de stoep, maar daarnaast ook voor bevriezingen bij de vijver! Zorg ervoor dat de filtersystemen goed zijn ingepakt wanneer ze in de open buitenlucht staan. Zorg er al helemaal voor dat kogelkranen zijn verpakt in een isolatiemateriaal. Noppenfolie is hiervoor een goede optie en daarnaast makkelijk om aan te brengen rondom de kranen. Controleer ook je leidingen voor de echte kou toeslaat. Mocht je leidingen hebben waarin het water stil staat, zorg er dan voor dat het water eruit gelaten wordt. Dit voorkomt het barsten van leidingen, en je zult zeker niet de eerste zijn die dit meemaakt.

Iets wat je ook zeker niet moet vergeten is een overloop in de vijver. Mocht je een standpijpje gebruiken aan de buitenzijde van de vijver, dan is de kans groot dat deze bevriest. Pak deze goed in of sluit hem bij koude dagen af.

Beluchting, ook in de winter, zorgt voor een wak

Winter_bevroren_vijverZie je geen mogelijkheid om je vijver af te dekken met een winterkap of bijvoorbeeld een laag noppenfolie? Zorg er dan wel voor dat je gebruik maakt
van een luchtpomp om zo altijd een wak in de vijver te houden mocht het gaan vriezen. Een luchtpompje met een luchtbolletje of luchtschotel op half water is al voldoende. Niet alleen zorg je ervoor dat de vijver open blijft, maar daarnaast ook voor een voldoende hoog zuurstofpijl van het water.

Pas het voergedrag aan

In de winter is het noodzakelijk om je voergedrag aan te passen. Karperachtigen, dus ook Koi, verteren voeding veel langzamer in koude watertemperaturen, zorg er daarom voor dat er gebruik wordt gemaakt van een licht verteerbaar voertje. Daarnaast is het verstandig om de hoeveelheid aan te passen. Mocht het ertoe komen dat de temperatuur onder de 6 graden Celsius komt, dan mag er gestopt te worden met voeren. En nee, een voerstop bij dat soort temperaturen kan zeker geen kwaad voor Koi.

Lees meer over wel of niet een voerstop inlassen: Koi wel of niet in de winter voeren?

Blijf water verversen, ook in de winter

Water verversen is voor een Koivijver altijd van belang. Gelukkig weten de meest hobbyisten dat er geen beter medium is dan geregeld vers water toevoegen om de vijver stabiel te houden. Maar vergeet dit niet in de winter te doen. Je zult niet de eerste zijn die problemen krijgt met de zuurgraad (pH) van het vijverwater doordat er geen vers leidingwater wordt toegevoegd aan de vijver. De carbonaathardheid (kH waarde) zal hierdoor langzaam uitgeput raken, waardoor het water de kans krijgt om langzaamaan steeds zuurder te worden. De kans op vissterfte wordt hierdoor aanzienlijk. Zorg er dus voor dat je blijft verversen, minimaal eens in de week ongeveer 10% van de vijverinhoud.

Lees meer waarom waterverversen zo belangrijk is! Water verversen in de vijver

Ijs op de vijver, wat nu!

Winter_eendenGeen paniek wanneer de vijver dichtvriest, maar goed is het natuurlijk niet voor de Koi en andere vijverbewoners wanneer de vijver niet meer kan ontluchten. Het beste wat je kunt doen is een pan met warm water gebruiken die je op het ijs zet, waardoor er een wak ontstaat en de vijver weer kan ademen. Daarnaast kan het wat gemakkelijker door langzaam wat water uit de kraan op het ijs te gieten, doe dit voorzichtig en niet te snel. Verder kun je rustig blijven, er kan eigenlijk maar weinig mis gaan. Ga in geen geval hakken en breken in het ijs, dit zorgt grote drukgolven in het water met alle gevolgen van dien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *