Winter zonder zorgen met deze maatregelen voor jouw vijver

Het hoort er nu eenmaal bij in ons koude kikkerlandje dat we ieder jaar opnieuw die winter voor onze kiezen krijgen. Dat is op zich geen probleem, we zijn er allemaal aan gewend en weten nu eenmaal dat dit zo hoort. Helaas voor vijverbezitters betekent dit wel dat we een rustige periode tegemoet gaan wat betreft vijver en Koi. Wel moeten we zorgen dat we voorbereid zijn om koude temperaturen, daarom volgen een aantal tips hoe jij je vijver en Koi het beste de winter doorkomt.

Winter_uitzicht

Kijk uit voor bevriezingen en vorst

Bij strenge vorst moet je alert zijn en een oogje in het zeil houden bij je vijver. Want voor je het weet is er iets bevroren en heb je een probleem met de vijver.

Zorg ervoor dat de filtersystemen goed zijn ingepakt wanneer ze in de open buitenlucht staan. Zorg er al helemaal voor dat kogelkranen zijn verpakt in een isolatiemateriaal, in kogelkranen blijft namelijk altijd wat water staan. Bevriest dat, dan is de kans groot dat de kraan defect raakt.

Noppenfolie is een heel goede optie om filtersystemen, pompen in droogopstelling, UV lampen, leidingwerk dat makkelijk kan bevriezen in te pakken. Mocht je leidingen hebben waar stilstaand water in staat, laat het water er dan uitlopen als het flink gaat vriezen.

Pas op met een overloop in de vijver

Iets wat je ook zeker niet moet vergeten is een overloop in de vijver. Mocht je een standpijpje gebruiken aan de buitenzijde van de vijver, dan is de kans groot dat deze bevriest. Pak deze goed in of sluit hem bij koude dagen af.

De vijver ijsvrij houden met piepschuim

Vijver ijsvrij houden met piepschuim
Vijver ijsvrij houden met piepschuim

Piepschuim is een slim remedie tegen ijs. Zelf gebruik ik een flink stuk piepschuim wat ik als een hoedje boven de skimmer zet. Ik heb nog nooit gehad dat hieronder ijs is gekomen. De vijver ijsvrij houden met piepschuim is zo gek nog niet. Zelf doe ik dat gewoon met tempex platen van 100 bij 50 cm. Pak wel lekkere dikke, zoals deze. Kost niet veel, heel simpel om te maken en levert je heel veel resultaat op!

Beluchting in de vijver ook in de winter

Winter_bevroren_vijver

Zie je geen mogelijkheid om je vijver af te dekken met een winterkap of bijvoorbeeld een laag noppenfolie? Zorg er dan wel voor dat je gebruik maakt
van een luchtpomp om zo altijd een wak in de vijver te houden mocht het gaan vriezen. Een luchtpompje met een luchtbolletje of luchtschotel op half water is al voldoende. Niet alleen zorg je ervoor dat de vijver open blijft, maar daarnaast ook voor een voldoende hoog zuurstofpijl van het water.

Een goede luchtpomp voor jouw vijver kun je in dit artikel vinden, we vergelijken daar de beste luchtpompen.

Zorg voor een wak in de vijver

Hoe hard het ook vriest, zorg er altijd voor dat je een wak in de vijver houdt. Dit zorgt voor ontluchting en voorkomt dat vissen kunnen verstikken. Een handige manier is een luchtpomp gebruiken. Maar je kunt ook gebruik maken van een goede ijsvrijhouder.

Een ijsvrijhouder is meer dan genoeg, ook bij strengste vorst, om een wak in je vijver te houden. Meer dan dat heb je niet nodig, een opening die voor ontluchting zorgt.

Minder voeren in de winter

In de winter is het noodzakelijk om je voergedrag aan te passen. Karperachtigen, dus ook Koi, verteren voeding veel langzamer bij koude temperaturen, zorg er daarom voor dat er gebruik wordt gemaakt van een licht verteerbaar Koi voer. Daarnaast is het verstandig om de hoeveelheid aan te passen. Mocht het ertoe komen dat de temperatuur onder de 6 graden Celsius komt, dan mag er gestopt te worden met voeren. En nee, een voerstop bij dat soort temperaturen kan zeker geen kwaad voor Koi.

Lees meer over voeren in de winter en het inlassen van een voerstop:

Blijf water verversen, ook in de winter

Water verversen is voor een Koivijver altijd van belang. Gelukkig weten de meest hobbyisten dat er geen beter medium is dan geregeld vers water toevoegen om de vijver stabiel te houden. Maar vergeet dit niet in de winter te doen. Je zult niet de eerste zijn die problemen krijgt met de zuurgraad (pH) van het vijverwater doordat er geen vers leidingwater wordt toegevoegd aan de vijver. De carbonaathardheid (kH waarde) zal hierdoor langzaam uitgeput raken, waardoor het water de kans krijgt om langzaamaan steeds zuurder te worden (lees meer over de kH waarde). De kans op vissterfte wordt hierdoor aanzienlijk. Zorg er dus voor dat je blijft verversen, minimaal eens in de week ongeveer 10% van de vijverinhoud.

Lees meer waarom waterverversen zo belangrijk is! Water verversen in de vijver

Ijs op de vijver, wat nu!

Winter_eenden

Geen paniek wanneer de vijver dichtvriest, maar goed is het natuurlijk niet voor de Koi en andere vijverbewoners wanneer de vijver niet meer kan ontluchten. Het beste wat je kunt doen is een pan met warm water gebruiken die je op het ijs zet, waardoor er een wak ontstaat en de vijver weer kan ademen. Daarnaast kan het wat gemakkelijker door langzaam wat water uit de kraan op het ijs te gieten, doe dit voorzichtig en niet te snel. Verder kun je rustig blijven, er kan eigenlijk maar weinig mis gaan. Ga in geen geval hakken en breken in het ijs, dit zorgt grote drukgolven in het water met alle gevolgen van dien.

Sneeuw op de vijver verwijderen

Is de vijver compleet bevroren en heb je last van sneeuw op de ijslaag op de vijver, dan is het beter om deze voorzichtig te verwijderen. Sneeuw heeft namelijk een krachtige isolerende werking. En dat is het wel laatste wat je wilt.

Door sneeuw kan er een zuurstoftekort ontstaan, en kunnen gassen niet meer ontluchten uit de vijver. Zorg er daarom altijd voor dat je sneeuw zo snel mogelijk van het ijs af haalt. Maar ga vanzelfsprekend altijd wel voorzichtig te werken. Het geluid deinst hard door de ijsplaten heen naar de vissen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *