Stierenvechten in Japan: een eeuwenoude traditie

Je bekijkt nu Stierenvechten in Japan: een eeuwenoude traditie
Stierengevechten in Ojiya

Stierenvechten is een eeuwenoude traditie in Japan. De wortels zijn diep verankerd in de cultuur van het land. Eén van de meest prominente regio’s waar deze ceremoniële gevechten plaatsvinden is in de Niigata Prefecture. Deze streek staat ook bekend om het grote aantal Koi kwekers wat hier gevestigd is. We zien dan ook dat veel kweker families deelnemen aan deze gevechten. De naam van deze bijzondere traditie is Tsunotsuki.

De Japanse stierengevechten: een unieke ervaring

In tegenstelling tot de bloederige confrontaties die vaak worden geassocieerd met stierengevechten elders in de wereld, bijvoorbeeld in Spanje, zijn de gevechten in Japan vreedzaam. Hier zullen de stieren niet tot het uiterste gedreven worden, integendeel zelfs. De gevechten lijken meer op een worstelwedstrijd, vergelijkbaar met sumo. De nadruk ligt hier op het meten van de kracht van de dieren. Waarbij het doel niet is om een stier te verslaan totdat deze bezwijkt, maar juist om te zien welk dier de anderen kan domineren door middel van duwen en krachtmeting.

Stierengevechten
Stierengevechten

De machtige Japanse stieren zijn een fenomenaal vertoon

Japanse stieren zijn kolossaal en wegen gemiddeld meer dan een ton, oplopend tot 1100 tot zelfs 1200 kilogram. Ze wegen daarmee ruim het dubbele in vergelijking met Spaanse stieren. Om de wedstrijden eerlijk te laten verlopen, worden de stieren eerlijk ingedeeld in categorieën afhankelijk van gewicht en de ervaring.

Japanse stierenvechters in wording

Ryu Mano en Masahito Kataoka, twee Japanse kwekers van de Izumiya en Kataoka Koi Farm, geven mij aan dat het regelmatig gebeurt dat een volwassen en ervaren stier gebruikt wordt tegen een kleiner en kleiner stiertje. Dit wordt puur gedaan om de jonge stieren te laten kennismaken met de competitie. Masahito benadrukt dat de ervaren stieren dit goed aanvoelen. Ze houden zich duidelijk in zodat het jonge dier een kans maakt. Opvallend is overigens dat de Japanners duidelijk liefde voor de eigen stieren hebben en hier goed zorg voor dragen tijdens en na de wedstrijd.

Schoppende achterpoten in hevige strijd

Voordat de gevechten van start gaan worden de stieren in de arena gelaten. Dit gebeurt onder begeleiding vaneen begeleider. De stieren lopen hier overigens gewoon tussen het publiek door terwijl ze naar de arena begeleid worden. Het lijkt allemaal niet zo gevaarlijk te zijn en de stieren volgen de begeleider met alle rust en vrede, zonder tegen te stribbelen.

Voordat het gevecht begint, wordt er eerst een rondje gelopen met beide stieren, dat gaat gepaard met schoppende achterpoten door het zand en luid gesnuif. Ook hier zien we dat zelfs de jongste deelnemers uit de familie een stier al in de ring mogen brengen. De Japanse stieren zijn duidelijk goed afgericht.

Eén van de jongste uit de Kataoka familie
Eén van de jongste uit de Kataoka familie

Een Japans stierengevecht in praktijk

De stieren worden tegenover elkaar geplaatst waarbij de koppen tegen elkaar aan worden gedrukt, de hoorns worden als het ware in elkaar geklikt. De stieren dienen elkaar weg te drukken en te vermoeien, gemiddeld neemt dat een minuut of 2 tot 5 per gevecht. Tijdens dit gevecht worden de stieren met luide kreten aangemoedigd door de Japanners welke om de stieren heenlopen. Tijdens het gevecht wordt continu de zorg gedragen dat de hoorns geen schade kunnen aanrichten bij het andere stier.

De wedstrijd wordt bepaald wanneer één van de stieren geen energie meer over heeft en als het andere stier weggeduwd kan worden. Direct vanaf het moment dat er duidelijkheid is over de winnaar komt iedereen in actie en worden de stieren uit elkaar gehouden. De begeleiders pakken de stieren bij de hoorns en zorgen ervoor dat de koppen van elkaar weggedraaid worden. Ook wordt er een touw bevestigd aan één van de achterpoten om daar vervolgens met meerdere mensen aan te trekken.

Japans bijgeloof en doping

De eigenaren van de stieren doen er hier alles aan om gevechten te kunnen winnen. Zo zijn er begeleiders die voor het gevecht eerst thee aan het stier geven, wat voor een positieve werking zou moeten zorgen. De theïne werkt hier als een stimuleermiddel, al vermoeden wij dat die enkele millimeters aan thee weinig effect zullen hebben op een stier van wel 1100 kilogram.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie