Het gedrag van gezonde Koi herkennen en observeren

Je bekijkt nu Het gedrag van gezonde Koi herkennen en observeren
Gezonde Koi zijn hongerige Koi

Het belangrijkste van een vijver met Koi is dat de Koi in goede gezondheid verkeren. Als eigenaar is het fijn als de Koi direct reageren wanneer je in de buurt van de vijver komt, het liefste happende naar voedsel. Je weet dan dat het meestal goed zit met de gezondheid. Er zijn allerlei verschillende vertoningen in het gedrag bij Koi die wat vertellen over de gezondheid, je kunt die herkennen wanneer je goed observeert.

Koi in vijver
Koi in vijver

Hoe herken je het gedrag van gezonde Koi?

Je herkent gezonde Koi het gemakkelijkst doordat ze razend actief zijn en direct naar jou toe komen wanneer je in de buurt komt. Gezonde Koi zijn dan ook altijd hongerig en willen het liefste niets anders dan de gehele dag eten. De belangrijkste eigenschappen om op te letten zijn de volgende.

  • Actief zwemgedrag: Gezonde Koi zwemmen actief de gehele vijver door. Ze liggen vooral niet stil.
  • Hongerig: Altijd hongerig en op zoek naar voeding. Kom je in de buurt, dan komen ze direct naar je toe en happen ze boven het water uit.
  • Nieuwsgierig en onderzoekend: Koi zoeken alle kantjes van de vijver af, op zoek naar voeding. Ze speuren langs de randjes op zoek naar iets eetbaars, ook wanneer je niet in de buurt bent.
  • Zuivere huid: Koi horen een zuivere huid te hebben, zonder zichtbare rode adertjes in de vinnen of op de huid.

Hoe kun je het gedrag van Koi het beste observeren?

Het beste is om jouw Koi te observeren vanaf een plek zodat ze niet door hebben dat jij in de buurt bent. Ze gedragen zich namelijk altijd anders wanneer ze jou zien. Denk aan een hoekje in de tuin of vanuit een raam boven zoals een dakraam. Je beïnvloed het gedrag van de Koi daarbij niet met jouw nabijheid. Neem 5 tot 10 minuten de tijd om het gedrag van de Koi te observeren.

Afwijkend gedrag observeren

Mocht je het idee hebben dat het gedrag van jouw Koi afwijkt van hoe het eigenlijk hoort te zijn, dan kan het zomaar zijn dat er wat aan de hand is. Vaak ontstaan er problemen door een slechte waterkwaliteit waardoor een verminderde weerstand optreed met als gevolg parasitaire of bacteriële problemen. De symptomen die je herkent in een dergelijke situatie leg ik je uit in dit artikel: Parasieten bij Koi, waaraan herkennen en welke symptomen?

De waterkwaliteit controleren bij afwijkend gedrag

Mocht je een afwijking in gedrag zien, dan is het verstandig om als eerste stap de waterkwaliteit te controleren. Waterkwaliteit is namelijk vaak de reden waardoor andere problemen gaat optreden. Je waterkwaliteit kun je vaak ook laten controleren bij een vijverwinkel of Koi dealer in de buurt. Verstandiger is om zelf een eenvoudige testset in huis te hebben, waarmee je binnen enkele minuten weet of er wat mis is met het water. In dit overzicht kun je meer lezen over vijver testsets en het testen van je vijverwater.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Mika

    Goeiedag
    Een vraagje
    Onze koi zwem horizontal n is veel op de oppervlakte van de bodem
    Is er mis met de koi ?
    Mvg Mika

    1. Aboutkoi

      Hoi Mika,
      Bedoel je verticaal in plaats van horizontaal? Blijft deze koi ook op de bodem als jullie in de buurt van de vijver zijn, of wanneer jullie voer geven. En komen de andere vissen in de vijver wel direct naar boven?
      En knijpt de vis zijn borstvinnen tegen het lijf aan?

      Minder eetlust, op de bodem blijven en vinnen tegen het lijf aan knijpen zijn vaak tekenen van parasieten. Het beste kun je je koi dealer raadplegen voor advies. Idealiter kan deze aan afstrijkje maken en heb je zekerheid over eventuele parasieten.

      Als dit pas recent is gebeurt, is het wellicht ook verstandig om nog een paar dagen aan te kijken om te zien wat er gebeurt. Het kan goed zijn dat de vis binnen twee dagen weer mee doet met de rest. Mocht je een tweede of derde vis die hetzelfde gedrag gaat vertonen zien, ga dan voor het afstrijkje om te kijken welke parasiet er eventueel op de vissen zit.

Geef een reactie